Vaskularnost i indeks tjelesne masti

Direktna veza

Veća vidljivost vena se obično veže za bodybuildere koji su se uspjeli izdići na nešto profesionalnije nivoe, te naučili se nositi na svim silnim naslagama čije nakupljanje vreba prilikom svakog pokušaja povećanja i same mišićne mase. Ne radi se tu o samoj vidljivosti vena kao nekom estetskom elementu, već više o mogućnosti perfektnog uvida u procenat tjelesne masti koja se nalazi u organizmu, a koju profesionalci pred takmičenja pokušavaju što je moguće više spustiti. 

Kako je vaskularnost direktno vezana za indeks tjelesne masti, tako se i po procentima iste može napraviti određena skala vidljivosti vena na različitim mišićima. Dakle, ukoliko se želi postići veća vaskularnost, neophodno je smanjenje masnih naslaga u organizmu, a u nastavku provjerite koliki procenti indeksa tjelesne masti se vezuju za koliku vaskularnost.

Indeks tjelesne masti 12%

Blago vidljiva vena na bicepsima, ali samo dok su mišići pod pumpom. Najveća vena je obično vidljiva i na ramenima, nekome samo na jednom, nekome na oba, zavisno od genetike.

Indeks tjelesne masti 10%

Vena na bicepsima i na ramenima vidljiva pod pumpom, a i blago bez mišićne napumpanosti. To je obično karakteristika ljudskog tijela sa indeksom tjelesne masti od 10%.

Indeks tjelesne masti 8%

Vena na bicepsima i ramenima je jasno vidljiva i bez pumpe. To je već prvi zak da se indeks tjelesne masti ozbiljno spustio.

Indeks tjelesne masti 7%

Vena koja prolazi kroz biceps i rame, ne samo da je vidljiva i bez pumpe, nego se uz pumpanje mišića pojavljuje i prava paukova mreža manjih vena i krvnih okolo. Isto tako, može se primijetiti i vena ispod trbušnih mišića, a i ona na prsima dok su napumpana.

Indeks tjelesne masti 6%

Isto kao i kod indeksa tjelesne masti od 7 posto, samo što je svaka vena još izražajnija i bez pumpe. Vene na dnu stomaka su vidljive sve do početka trbušnjaka.

Podijeli članak