Procenti tjelesnih masti kod žena i muškaraca - Body.ba

Slikovit prikaz

Procenti tjelesnih masti kod žena i muškaraca

Piše: Body.ba

Srijeda, 26.09.2012.

Procenti tjelesnih masti kod žena i muškaraca

Procent tjelesnih masti dobiva sve više popularnosti i prostora kao efektivni pokazatelj ukupnog zdravlja i stanja tijela umjesto BMI indeksa. Ovaj tekst će vam stvoriti vizualnu prezentaciju procenta tjelesnih masti na tijelu muškaraca i žena.

Osnove procenta tjelesnih masti

Da biste najbolje shvatili opise i izbor slika u ovom tekstu, najprije ćemo objasniti osnovne pojmove o tjelesnim mastima i neke koncepte koje je dobro znati:

Procent tjelesne masti – je količina tjelesne masti (npr kilogrami) podijeljene sa ukupnom tjelesnom težinom navedenom u procentima. Na primjer, muškarac sa 82 kilograma ukupne težine i od toga ima 13 kilograma tjelesnih masti (sala), znači da mu je procent tjelesne masti 16% (13/82).

Distribucija tjelesne masti – svi imamo drugačiju raspodjelu sala po tijelu, odnosno kako je salo raspoređeno duž našeg tijela. Na primjer, neke žene mogu imati malo sala na trbuhu, ali mnogo na bedrima i tricepsima, dok druge imaju obratno. Ista stvar je kod muškaraca, ali većina muškaraca najviše sala ima na trbuhu. Na slikama ćete vidjeti naglašena područja kod muškaraca i žena gdje se sala najviše nakuplja.

Oblik tijela – slično kao i raspodjela sala po tijelu imamo različite oblike tijela, pa dva različita oblika tijela mogu imati isti procent sala iako ne izgledaju isto. Klasičan primjer je usporedba modela i sportašice: oblik tijela drugačiji, ali procent sala isti.

Godine – slike koje su navedene u tekstu podrazumijevaju osobe od 25-35 godina. Većina uređaja za određivanje procenta tjelesne masti će pokazivati veće nivoe masti kako se povećavaju godine. Na primjer, dvadesetogodišnjak i pedesetogodišnjak mogu imati istu mjeru potkožnog sala, ali kod dvadesetogodišnjaka će to u procentima biti 15%, a kod pedesetogodišnjaka 20%. Kako starimo, masti oko organa i u mišićima se povećavaju, tako da je to uračunato u većinu formula.

Mišićna ispruganost (strijacija) – kad osoba definira tijelo, mišić se može jasnije vidjeti, tad mišići izgledaju kao tanke šipke, koje nazivamo ispruganost.

Vaskularizacija – pojava vena u različitim područjima na tijelu kako se smanjuje tjelesne masti.

Opis procenta tjelesne masti kod muškaraca

Procenti masti 3-4%

Bodybuilderi mogu spustit procent masti do 3-4% kad se pripremaju za takmičenja. To je karakterizirano kao ekstremna vaskularizacija, vene su vidljive gotovo preko svakog mišića u tijelu. postoji jasna separacija mišića, kao i ispruganost koja je vidljiva gotovo na svakom mišiću (gotovo je vidljivo i kod mišića stražnjice). Ako vam stražnjica nema nikako sala, onda imate mnogo nizak nivo tjelesne masti uopće. Potrebna količina kod muškaraca je 2% tjelesnih masti da bi tijelo funkcionisalo (salo štiti unutarnje organe u prsima i abdomenu).

Procenti masti 6-7%

Oko 6-7% procenata sala za muškarce je manje ekstremno od takmičarskog izgleda kod bodybuildera, ali je i dalje iznad nivoa koje odgovaraju za većinu muškaraca. Negdje oko ovog nivoa lice vam postaje mršavo i porodica se zabrine za vas. Ovaj nivo od 6-7-% tjelesne masti, kojeg postignu muški fitness modeli kad rade photoshooting, je okarakterisan mišićnom definicijom svih mišića i jasnom vaskularizacijom u većini mišića, uključujući ruke, noge čak i trbušne mišiće. Vaskularizacija kod trbušnih mišića je znak veoma male količine masti u tijelu. jasna separacija mišića također.

Procenti masti 10-12%

Ovo je odgovarajući nivo za većinu muškaraca, kad možete vidjeti svoje trbušne mišiće, ali nisu toliko definisani kao kod ljudi sa 6-7% tjelesne masti. Ovo je klasični izgled tijela „za plažu“, kojeg žele većina muškaraca a većina žena voli vidjeti. Iako ne mnogo definisano, postoji separacija između mišića, moguća je ispruganost mišića u ramenima, rukama, ali se ne primjećuje na svakom mišiću. Vaskularizacija je ograničena na ruke, sa malo vjerovatnoće kod nogu.

Procenti masti 15%

Nivo sa 15% masnog tkiva u tijelu obično se odnosi na kategoriju „mršavih i fit“ u većini statistika i ljestvica. Obrisi mišića se mogu vidjeti, ali ne postoji jasna separacija između njih. Vaskularizacija je ograničena, kao i ispruganost mišića, koji su obično prekriveni sa tankim slojem sala. Opći oblik tijela i dalje postoji, što može stvoriti dobar estetski izgled, unatoč nedostatku mišićne definicije.

Procenti masti 20%

Separacija između mišića polako nestaje, vaskularizacija i ispruganost gotovo da ne postoje, postoji mala nakupina sala na trbuhu, oblik je „mekan“ ali ne mnogo zaobljen. Muškarci koji su prosječno visoki 180 cm sa oko 80 kilograma i imaju oko 65 kilograma tjelesne mase bez masti (u prosjeku) imaju 20% tjelesne masti.

Procenti masti 25%

Postoji mala ili nikakva separacija mišića, nema vaskularizacije, kao ni ispruganost mišića, pojas se počinje povećavati do omjera 0.9 (obujam pojasa/obujam kuka). Čovjek visok 180 cm može imati oko 90 cm u pojasu. Isti taj čovjek može imati sala i na vratu, ali ne mora izgledati kao da ima 25% tjelesne masti u normalnoj odjeći. Ukoliko čovjek ima preko 25% tjelesne masti, to se smatra gojaznim, a preko 101 cm u pojasu predstavlja abdominalnim tipom pretilosti.

Procenti masti 30%

Ukoliko čovjek ima 30% masti u tijelu povećava se salo u pojasu, na leđima, zglobovima, bedrima. Pojas izgleda veći u odnosu na kukove, a stomak značajno strši u odnosu na kukove. Ne postoji mišićna separacija.

Procenti masti 35%

Kako čovjek postaje teži dobivanjem više sala, većina sala se stacionira direktno u stomak. Ovaj nivo je okarakterisan jasnijim padom stomačnog sala preko pojasa. Izgled karakterističan za pivski stomak. Obujam pojasa je iznad 100 cm kod muškaraca sa ovim procentom.

Procenti masti 40%

Slično kao kod prethodnog nivoa, još više sala se akumulira na stomak i pojas, pa obujam pojasa prelazi i 115 cm. Na ovom nivou, neke osnovne dnevne aktivnosti postaju teške (npr, hodanje uz stepenice, saginjanje i podizanje nečeg s poda). Ovaj nivo se približava opasnoj pretilosti, što je okarakterisano sa BMI preko 35. Jasnije, čovjek od 180 cm visine, koji ima preko 120 kilograma i ima oko 70 kilograma tjelesne mase bez masti ima oko 40% tjelesne masti.

Opis procenta tjelesne masti kod žena

Procenti masti 10-12%

Ovo je vrlo nizak nivo tjelesne masti koji je tipičan za žene bodybuildere. Potrebna mast za žene da bi tijelo funkiconisalo je 8-10%, u usporedbi sa 2% kod muškaraca. U čemu je razlika? Žene imaju više masti u tkivu grudi i u predjelu oko materice. Ovaj nivo tjelesne masti nije dobar i zdrav za ženu, jer je moguć prestanak menstruacije. Ispruganost mišića, separacija mišića, jasna vaskularizacija su također primjetni na ovom nivou. Žena na slici pod ovom kategorijom je bliže 12% tjelesne masti jer nije previše vaskularizacija.

Procenti masti 15-17%

I ovo se podrazumijeva kao nizak nivo masti za žene, što je slično mastima od 5-7% kod muškaraca. Mnogi bikini i fitness modeli će dostići ovaj nivo tjelesne masti i možda neke neće imati menstruaciju. Prisutna je definicija trbušnih mišića, nogu, ruku i ramena, ima i vaskularizacije i negdje separacije mišića. Kukovi, stražnjica i bedra imaju manjak sala tako da nisu zaobljeni.

Procenti masti 20-22%

Ovaj nivo je okarakterisisan kao „fit“ na mnogim optimalnim ljestvicama i tipičan je za sportašice. Primjetna je definicija kod trbušnih mišića, postoji salo na rukama i nogama, ali nije toliko naglašeno. Postoji minimalna separacija mišića.

Procenti masti 25%

Ovo je donji krajnji procenat koji je prosječan za većinu žena i okarakterisan je kao niti previše mršav niti preko mjere. Krivine u kukovima su primjetne kao i salo na stražnjici i bedrima. Žene prosječne visine od 160 cm i 60 kilograma sa oko 40 kg tjelesne mase ima oko 25% tjelesni masti.

Procenti masti 30%

Dok većina muškaraca ima nakupine sala u stomaku, kod žena se salo obično nakuplja na kukove, stražnjicu i bedra. Kod 30% tjelesne masti kukovi, bedra i stražnjica su više naglašeni i zaobljeni. Ovo se smatra prosječnim izgledom za većinu žena na svim optimalnim ljestvicama.

Procenti masti 35%

Na ovom nivou kukovi postanu još širi, a vrat i lice je više zaobljeno. Obujam kukova može dostizati 100 cm, a objam pojasa oko 80 cm. U ovoj fazi trbuh može prelaziti preko pojasa.

Procenti masti 40%

Kukovi i bedra se povećavaju tako da obujam kukova doseže preko 106 cm, obujam pojasa preko 88 cm a bedara preko 63 cm.

Procenti masti 45%

Tad koža gubi svoju glatkoću i sve više sala se prikuplja. Obujam kukova može doseći 115 cm, a obujam pojasa preko 106 cm, bedara 88 cm. Kukovi u ovoj fazi su primjetniji i širi od ramena.

Procenti masti 50%

U ovoj fazi sve više sala se nakuplja. Obujam kukova može doseći iznad 115 cm, a obujam pojasa 102 cm, dok je obujam bedara 76 cm. Kukovi su primjetniji i širi od ramena. Žena visoka oko 160 cm sa oko 90 kg i ako ima 45 kg tjelesne mase bez masti onda ima 50% tjelesnih masti.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Odmorite oči uz neodoljivu Lauren Simpson

San muškaraca

Odmorite oči uz neodoljivu Lauren Simpson

Ova plavuša je ostvarenje sna svakog muškarca. Ona je lijepa, seksi, ima savršeno tijelo, duhovita je, a zna...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Erin McGregor - sestra poznatog borca

Irska ljepotica

Erin McGregor - sestra poznatog borca

Erin McGregor je sestra pznatog irskog borca Conora McGregora. Conor nije jedini od McGregorovih koji uživa...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Od bodybuildera do člana bob ekipe na Olimpijadi

Hakeem Abdul-Saboor

Od bodybuildera do člana bob ekipe na Olimpijadi

Član olimpijskog tima Sjedinjenih Američkih Država i jedan od pilota na bob stazi Hakeem Abdul-Saboor, jedan...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dokazano zašto vas privlače ženske stražnjice

Saznajte

Dokazano zašto vas privlače ženske stražnjice

Sada je savršeno vrijeme za muškarce koje privlače stražnjice: postoji Jennifer Lopez, tajice su moderne i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)