Mišići čiji je razvoj najvažniji za fudbalere

Najvažniji za igranje

Fudbal kao jako zahtjevan sport iziskuje od igrača da budu spremni trčati preko 10 kilometara tokom 90 minuta, da budu uz to jako snažni za duele, a također uz sve to da imaju dovoljno energije i snage da aktivno razmišljanjem sudjeluju u meču.

Kako bi mogli odgovoriti na sve te brojne fitnes zahtjeve, ovi sportisti obično treniraju po posebnim programima kreiranim samo za njih, a koji poseban akcenat ostavljaju na neke od mišićnih partija posebno važnih za podizanje željenih atletskih sposobnosti.

Ruke

Neki će reći da fudbaleri trebaju imati jake noge i da snaga ruku za njih nije važna, što nije tačno. Razvijanjem bicepsa i tricepsa, igrač mogućnosti u duelima i čuvanju lopte podiže na potpuno drugi nivo. Razvijene ruke također igraju značajnu ulogu prilikom zračnih duela, gdje ruke omogućavaju balans, a važne su i za samo trčanje. Ako izuzmemo golmane koji svakako trebaju imati čvrstinu u rukama, i ostalih 10 igrača na terenu također dođe u priliku da izvodi loptu iz auta, gdje snaga ruku direktno dolazi do izražaja.

Mišići jezgre

Mišići takozvanog predjela jezgre, koji se nalaze ispod prsa i koje čine trbušnjaci i mišići leđa, od najveće su važnosti za okretnost i ukupnu pokretljivost ljudskog tijela. Razvojem ovih mišića, fudbaleri podižu nivo sveukupne izdržljivosti, a istraživanja sa Delaware univerziteta su otkrila da njihova razvijenost i povećanje stabilnosti, direktno smanjuju mogućnost dobijanja povreda leđa i donjih ekstremiteta.

Butine

Predio koji sačinjava prednji, zadnji i bočni dio, odnosno, kvadriceps, zadnja loža i aduktori, od posebne je važnosti za sport kakav je fudbal. U suštini, razvijenost svih ovih mišića pruža mogućnost povećanja brzine sprinta, ubrzanja, ali i održavanja stabilnosti prilikom trčanja. Uz sve to, velika razvijenost butina omogućava i veliku snagu prilikom šutiranja lopte.

Listovi

Mišići koji se protežu od članaka do koljena, generalno omogućavaju hodanje i trčanje, ali i kontrolu samog stopala. Mišići lista se u stvari sastoje od dva mišića, soleusa i gastrocnemiusa, od kojih je jedan zadužen za hodanje i trčanje, dok drugi omogućava sposobnost skakanja. Značajniji razvoj ovih mišića ne samo da poboljšava pomenute važne funkcije, nego i smanjuje mogućnost neugodnih povreda ahilove tetive.

Podijeli članak