Vježbe za gluteus: 5 najboljih

Učvrstite zadnjicu

Najveći mišić ljudskog tijela je gluteus maximus, ili veliki mišić zadnjice. Upravo razvijenost ovog mišića za pripadnice ženskog spola predstavlja pravu opsesiju, a iako se njegova veličina razlikuje od genetskih predispozicija svake osobe, dobra stvar je što je to mišić kao i svi drugi, te ga je moguće vježbom primorati na rast.

Za to je potrebno svakodnevno izvoditi prave vježbe, koje upravo ciljano pogađaju gluteuse, a kako obično njihovo izvođenje nije toliko očito kao što su na primjer vježbe za bicepse i druge mišiće, za vježbanje mišića zadnjice je potrebno malo više volje i kreativnosti. U nastavku provjerite kojih pet vježbi se posebno preporučuje.

Bočni čučanj udarci

Vježba koja predstavlja kombinaciju više njih služenih u jednu, a samo sa jednim ciljem - što boljeg pogađanja mišića gluteusa, predstavlja kombinaciju čučnjeva i udaraca nogom u stranu. Izvodi se na način da se kreće u bočni udarac, još dok je tijelo u najnižoj tački čučnja.

Skok čučanj

Spuštanje u najnižu tačku čučnja, u suštini predstavlja pripremu za skok punom snagom odraza. Nakon doskoka na zemlju, ponovo kreće spuštanje do najniže tačke čučnja, a nakon toga novi odraz.

Barpi

Ova vježba predstavlja jednu od najboljih složenih vježbi sa vlastitom težinom. Praktično, ona predstavlja kombinaciju skleka, čučnja i skoka. Kako su čučanj i skok među najboljim vježbama za gluteuse, njihova povezana kombinacija sa sklekom u tzv. "barpi" vježbu, omogućava i podizanje cijele tjelesne forme na viši nivo.

Nožna fleksija

Iako je to vježba primarno osmišljena za zadnju ložu, nožna fleksija je jedna od veoma efektnih vježbi za mišiće zadnjice. Izvodi se ležeći na spravi i podizanjem težine guranjem peta prema zadnjici. Za pravilno izvođenje, noge pri guranju težine treba zaustaviti kada dosegnu vertikalni položaj.

Magareći udarac

U poziciji u kojoj se oslanja na koljena i dlanove razmaknute u širini ramena, jedna noga se zabaci nazad, tako da savijena zatvara ugao od 90 stepeni između natkoljenice i potkoljenice. Cilj je tako savijenu podići do maksimalne tačke u visinu, uz držanje mišića gluteusa zategnutih sve vrijeme.

Podijeli članak