Razvoj listova i stvari koje treba izbjegavati

Loši potezi

Kao grupa mišića kod koje najviše do izražaja dolaze genetske predispozicije, listovi su mišići koji definitivno zadaju najviše glavobolje bodybuilderima širom svijeta. Jednostavno, postoje oni koji imaju fantastične listove, i oni koji izvode sve moguće da bi svoje tanke stubove tijela potakli na rast i sustigli ove prve.

Zbog toga, treningu "najtvrdoglavijih" mišića specifične strukture skoro svi pristupaju različito, a urednici čuvenog Flex magazina izdvojili su pet najvećih grešaka koji prave oni koji uzaludno čeznu za boljim i većim listovima.

Zaboravljanje stavljanja prioriteta

Kada jedan razuman i uspješan bodybuilder otkrije određeni nedostatak u svojoj mišićnoj strukturi, on se pobrine da prioritete uskladi tako da tokom treninga krizne mišićne grupe bude na svom vrhuncu, kako psihički, tako i fizički. Dakle, te vježbe se ne propuštaju, te se tempiraju na početak treninga kada je energija na vrhuncu. Ruku na srce, kada je riječ o listovima, to se jako rijetko viđa u teretanama.

Izostanak istezanja

Jedan od najboljih okidača hipertrofije je istezanje pod pritiskom, a to se posebno odnosi na listove. Ako se ne naprežu maksimalno prilikom vježbanja, te ako se prave samo kratke zadrške pri podizanjima na prste, u suštini se više radi o varanju samog sebe, te treningu koji teško da nosi potencijalni rast sa sobom. Dakle, maksimalno podizanje i zadrška takva da se mišić stegnut drži pod pritiskom, kod spuštanja je ponovo ista situacija, samo je ovoga puta potpuno istegnut. Svako ponavljanje treba biti takvo, bez preskakanja bilo kojeg dijela pokreta.

Nedostatak širokog opsega ponavljanja

To što hodamo, penjemo se, trčimo i skačemo posebno zahvaljujući svojim listovima, znači da je njihova snaga i izdržljivost ogromna. Istovremeno, to nažalost znači da su često i otporni na rast. Baš zbog toga, nikako se ne bi smjeli bazirati samo na jedan opseg ponavljanja. Treba ih uništavati sa većim težinama gdje otkazuju na oko 4 ponavljanja, te istovremeno vježbati i sa manjim opterećenjima gdje se izvodi i po 50 ponavljanja. Baziranje na samo jedan način vježbanja listova je ogromna greška.

Loše obavljanje posla

Dok prsa, ruke i ramena rijetko ko vježba slabije, ne pomišljajući da zaključi trening bez 6 i više serija (neki pretjerujući izvode i po 15), listove rijetko ko vježba u više od 4 serije. To je jedina istina, i čak te maksimalno 4 serije su namještene na kraju treninga, pa nije ni čudo što se toliki broj osoba muči sa malim obimom listova, koji su i sami od sebe zahtjevniji od ostalih mišića. Svi koji žele ostvariti napredak i u ovoj mišićnoj grupi, moraju je shvatiti jednako ozbiljno kao i prsa.

Nedostatak intenziteta

Kao što je rečeno, listovi su često otporni na rast, pa čak i u nekim slučajevima kada im se zaista pridaje dosta pažnje. Dakle, ako se izlažu različitim opsezima pokreta, ako se vježbaju prvi i izlažu različitim pokretima, pa i dalje ne pokazuju napredak, što je nažalost čest slučaj, tada ih treba kazniti. Napasti ih supersetovima, drop setovima, gigantskim setovima, žestokim negativnim ponavljanjima, i svim što padne na pamet. Svi koji nemaju dobru genetsku predispoziciju za velike listove, a žele ih, ne smiju im pokazati ni najmanje milosti.

Podijeli članak