Uredski posao i ostanak u formi: Ipak je moguće!

Uz pametniji pristup

Uredski poslovi se zahvaljujući minimalnom kretanju uposlenika često dovode u direktnu vezu sa gomilanjem masnih naslaga, sve lošijom tjelesnom formom i pojavom niza zdravstvenih problema. U suštini se ne radi o samom višesatnom sjedenju kao srži problema, već o kompletnom pogrešnom pristupu načinu ishrane.

Slab ili potpuno preskočen doručak, žestoki osjećaj gladi, brza i previše kalorična hrana, nastavak letargičnog života i nakon završenog posla, tipična je svakodnevnica ljudi koji obavljaju sjedeće poslove, a koji shodno s tim imaju navedene probleme. 

Da bi se stvari pomakle s mrtve tačke, neophodno je shvatiti sljedeće stvari, i učiniti sve kako bi se te četiri stvari drastično promijenile.

1. Rano pokretanje metabolizma

Da bi izgledali dobro i bili zdravi, ljudi moraju pokrenuti metabolizam i održavati ga konstantnim tokom dana. Dakle, kvalitetan i jak doručak je temelj, pa bi trebao sadržavati prvenstveno složene ugljikohidrate koji uz kombinaciju sa malo proteina osiguravaju energiju satima kasnije.

2. Malim užinama protiv velike gladi

Druga važna stvar je izbjegavanje osjećaja nenormalno jake gladi, a to se radi sa malim, ali pametno odabranim užinama. Niko neće izgubiti efikasnost u vršenju svog posla ako u određenom trenutku napravi predah i pojede šaku ili dvije badema ili nekog drugog orašastog voća, ili unese bilo šta drugo što je malo, ali kvalitetno i zdravo.

3. Ne zaboravljanje na hidrataciju

Hidratacija tokom radnog vremena je ne samo ključ dobrog metabolizma, već i koncentracije i eliminisanja glavobolje, ljepote lica i kompletne kože, te također djeluje na smanjenje osjećaja gladi. Dnevno se preporučuje pijenje 2 litra vode, stoga i tokom boravka na poslu bi trebalo unijedti značajan dio te količine u organizam.

4. Pametan odabir hrane na pauzi

Pametan odabir hrane na pauzi, obično je pitanje o kom se vodi najviše brige, a u stvari je samo jedan od faktora koji se treba nadograditi na tri navedena koraka. Naravno, da je kompletan sistem ishrane i brige o zdravlju uredskih radnika na prilično katastrofalnom nivou, najbolje pokazuju meni na pauzama na kom se nalaze pite, hamburgeri, pizze, paste i slična hrana. Ali, i to je razumljivo jer svi ti ljudi žude za kalorijama i povećanju nivoa šećera u krvi, budući da su upali u zamku lošeg pristupa ishrani, pa nikakva zdravija varijanta ručka ne djeluje privlačno.

Tek kada se uklope sve stvari, može se pričati o izbjegavanju masne hrane na pauzama, bazirane na bijelom brašnu i nepotrebnim šećerima, te baziranju na složene ugljikohidrate, proteine, povrće kao važan dio ishrane i ostalo. 

Podijeli članak