Šta je sve potrebno da bi bili igrač Premiershipa?

Najspremniji fudbaleri

Oni sedmično zarađuju više nego što većina nas zaradi za cijelu godinu, žive u milionskim zdanjima, voze najluksuznije automobile i žive živote "superzvijezda". Laički gledano, njihov posao je tek to da trče za loptom 90 minuta, pa ih se obično smatra pravim sretnicima što im se ukazala prilika da zaigraju u elitnom rangu fudbala koji odlikuje englesku Premier ligu.

Ipak, da li su oni tek rođeni pod sretnim zvijezdama i imali puku sreću da zaigraju u jednom od 20 klubova čije mečeve gledaju milioni ljudi širom Planete svakog vikenda, ili su oni u stvari najveći i najpredaniji radnici u svijetu fudbala?

Odgovor na to pitanje će nam se nametnuti sam, nakon što razmotrimo šta je u stvari sve potrebno da bi jedan fudbaler dobio priliku da zaigra u Premiershipu.

1. Treniranje poput profesionalca

Neki od fudbalera čije nastupe gledamo, na meču znaju pretrčati i preko 12 kilometara, te razvijati brzine do 35 kilometara na sat, što ih zaista vanserijskim ljudima. Da bi to postigli pred licem javnosti u onih 90 minuta, koliko traje jedna utakmica, žestinu treninga i predsezonskih priprema koje oni prolaze, ostali teško da mogu i zamisliti.

2. Perfektna sportska ishrana

Jedan profesionalni fudbaler čije sposobnosti se uopšte ne mogu porediti sa sposobnostima "običnih smrtnika", potpuno drugačije se i hrani. Ishrana profesionalnih igrača je konstantno regulisana kroz zdrave mikseve povrća, mesa i drugih izvora proteina, te ugljikohidrata, kao i voća kao izvora ostalih vitamina i minerala. 

Uz sve to, tu su konstantno i suplementi koji dopunjavaju ishranu profesionalaca, jer kada se zna da tokom jedne utakmice igrač potroši i do 1000 kalorija, te da im je potrebna ogromna energija, neophodno je sve to nadomjestiti na kvalitetan način.

3. Perfektne atletske sposobnosti

Među najpopularnijim sportovima, statistički gledano, fudbaleri su ti koji moraju biti spremni da pretrče najduže distance. Igrači klubova od vrha pa do dna tabele, svi prelaze ogromne distance, s tim da najbolji klubovi nastoje da njihovi igrači više drže loptu u nogama, preciznije dodaju i samim tim nešto manje trče. S druge strane, na primjer tenis je takav da bolji igrači tjeraju slabije da više trče i sustižu lopticu. 

4. Detaljno praćenje sposobnosti

Kada "veliki" nastupaju, svaki njihov korak se detaljno prati i preračunava. Klubovi tako svoje igrače opremaju sa GPS tehnologijom koja im omogućava uvid u njihove detaljne sposobnosti i fizički spremu, kao i samo kontrolisanje vitalnih funkcija organizma. Podaci poput ubrzanja, maksimalne brzine, pretrčane distance i broja otkucaja srca u minuti, stručnom osoblju može otkriti i najmanji fizički problem u najavi kod igrača, ali i dati uvid u kvalitetu trenažnog procesa i priprema koje prolaze.

Podijeli članak