Kako povećati snagu: Pet istina o vječnom pitanju

Stvari koje treba znati

Natprosječna snaga je uvijek izazivala strahopoštovanje, te bila i ostala inspiracija za nastanak bezbroj priča i mitova. Posebno za pripadnike jačeg, muškog pola, i dan danas pitanje kako postati još jači, predstavlja jednaku enigmu kao i u drevnim vremenima.

1. Suština nije u samom trening programu, već u vjerovanju

Specifični programi treninga za povećanje snage, vježbe od kojih se sastoje, i drugi primjeri onih koji su već ranije uspjeli u svojoj namjeri, ipak nisu najvažnije stvari koje treba slijediti. Na prvom mjestu treba biti vjera u to da se cilj može i da će se dostići. Treninzi za snagu su u osnovi uvijek bazirani na složenim vježbama, pa je pitanje samo koliko je vježbač istinski i umom prisutan na treninzima i koliko gori od želje da napreduje.

2. Posvetiti se malim koracima, praviti velike iskorake

Zvuči kontradiktorno, ali u stvari je to jedini pravi način da se zaista dođe do velikih pomaka i uspjeha. Cilj može biti to da se dostigne sposobnost izbačaja 200 kilograma na benč potisku, ali podizanje opterećenja za 5 ili tek 2,5 kilograma, ne treba biti smatrano nevažnim napretkom, sve dok se ne zaustavlja sa novim izazovima iz treninga u trening. Posvećivanje manjim koracima je važno zbog toga što motiviranost konstantno ostaje na visokom nivou, a kao što smo rekli, upravo snaga uma je osnovni element bez kojeg nema ni šampiona.

3. Prosječni dani pokazuju rezultate na dan isplate

Svakodnevnica sastavljena iz detaljnih rasporeda ishrane, odlazaka na trening, pronalaženja vremena za odmor, kolotečina je koja nosi sa sobom i psihičke posrtaje, ali održavanje discipline na duži period, rezultira impresivnim dostignućima. Bodybuilding, powerlifting, weightlifting, i sve ostale discipline kojima se unapređuje tijelo i njegove mogućnosti, istovremeno su discipline u kojima je potrebna strpljivost. Za dan ili sedmicu je nemoguće napraviti drastične razlike bez posljedica, zbog toga treba svoju svakodnevnu rutinu dovesti do savršenstva i nje se držati. Kada dođe dan isplate, dan izlaska na binu, tek tada će postati vidljiv kvalitet posla rađenog u svim ostalim, prosječnim danima.

4. Što su šira iskustva, više je i opcija

Toliko mnogo legendarnih bodybuildera se prvo bavilo powerliftingom i obrnuto. Toliko profesionalnih sportista se bavilo jednim sportom, pa se pronašlo u potpunosti u drugom, usput koristeći znanja iz prvog, da bi bili još bolji u drugom. Upravo o tome se radi u ovom slučaju, širina iskustava zaista omogućava posjedovanje većeg broja opcija na putu do zacrtanog cilja. Zato, ne treba bježati ni od drugih pristupa, treba sagledati stvari i iz uglova nekih drugih, neke oprečne stvari odbaciti, a neke koje bi mogle pomoći, jednostavno uklopiti u svoj sistem.

5. Nauka je promjenjiva, ništa ne može zamijeniti zdrav razum

Naučni pristup prevazilaženja izazova na putu do ostvarenja ciljeva, čini se jako inteligentnim. Praćenje rezultata naučnih istraživanja, i usklađivanje svojih poteza prema njima, na prvi pogled djeluju kao da vode direktno na tron, ali u životu ništa nije baš toliko jednostavno. Tako, dok jednim istraživanjem naučnici otkrivaju da je moguće apsorbovati tek 30 grama proteina u jednom obroku, druga istraživanja pokažu da se itekako može iskoristiti i blago veća količina. Samim tim, oni koji su se slijepo držali prvog, mogli su napredovati i malo bolje. To je samo jedan od stotina i hiljada primjera istog problema. Stoga, zdrav razum i rasuđivanje je definitivno nezamjenjivo u svakom slučaju.

Podijeli članak