Koliko puta bi smjeli koristiti isti peškir?

Konačno objašnjenje

Korištenje istog peškira više puta za većinu ljudi je nešto sasvim normalno, dok istovremeno postoji i onaj dio osoba koje zabrinute za higijenu i zdravlje, peškir bacaju na pranje već nakon prvog korištenja. 

Na pitanje ko je upravu i koliko puta zaista bi jedan te isti peškir trebao biti iskorišten, jasan odgovor dali stručnjaci, te tako razriješili dilemu ogromnog broja osoba.

Pravi odgovor je tri do četiri puta, a razlog za to leži ni u čemu drugo do u razvoju buđi i bakterija, kojima pogoduje mokro okruženje.

"Peškiri koje koristimo poslije kupanja ili tuširanja, i ostavimo ih vlažne da se osuše, trebalo bi koristiti do četiri puta. Bakterije i buđ se počinju gomilati, iako će se njihov rast usporiti kako se peškir bude sušio", pojasnila je profesorica Kelly Reynolds sa Univerziteta u Arizoni.

Osim toga, stručnjaci skreću pažnju i na to da je od velike važnosti i sam način sušenja peškira, da ih nije dobro sušiti u kupatilu kao najvlažnijoj prostoriju, te da ih treba lijepo razložiti ili na otvorenom, ili omogućiti dotok svježeg zraka kroz prozor, ili barem držati uključen ventilator.

Podijeli članak