Najpoznatiji fudbaleri koji su bili na steroidima

Padali na doping-testovim

Sam pogled na tijela bodybuildera za većinu ljudi automatski znači i podsjećanje na anaboličke steroide i buđenje dobro poznatog stava neupućenih da je njihov izgled samo "rezultat igle". Međutim, upućenije osobe dobro znaju da doslovno svaki vrhunski sportista, prag svojih maksimalnih tjelesnih sposobnosti također može pomaći korištenjem pomenutih supstanci.

Antidopinške organizacije se u svim sferama sporta bore sa takvom pojavom varanja, koja praktično znači da onaj ko ima najbolje farmaceute iza sebe, ostvaruje i najbolje rezultate, što je potpuno pogrešno. Tokom posljednjih desetak godina, mnogi veliki fudbaleri su također uhvaćeni na djelu, te zaradili različite kazne nakon što je ustanovljeno da su koristili neke od supstanci sa "crne liste". Ovo su najpoznatiji od njih.

Fernando Couto

Tokom 2001. godine, portugalski internacionalac koji je važio za tada veliku fudbalsku zvijezdu Fernando Couto, pao je na jednom doping testu vršenom nad igračima italijanskog Lazija. U uzorcima Couta je otkriveno korištenje steroida Nandrolon, zbog čega je dobio zabranu nastupa od 10 mjeseci, da bi se kasnije ovaj centralni bek putem apelacije uspio izboriti za smanjenje zabrane na 4 mjeseca.

Edgar Davids

Veliki holandski fudbalski majstor Edgar Davids, tokom svoje impresivne karijere je također imao problema sa doping kontrolama. Baš kao i Fernando Couto, tokom 2001. godine je dobio zabranu nastupa u Seriji A jer je kao igrač Juventusa koristio anaboličke steroide. Njegova zabrana igranja je prvobitno iznosila čak dvije godine, da bi kasnije bila smanjena na svega četiri mjeseca.

Abel Xavier

Portugalac kog se svi sjećaju vjerovatno više po ekstravagantnim frizurama i bradi nego po fudbalskom umijeću, još jedan je od onih koji su napravili velike karijere, ali i koji su imali padove zbog zabranjenih supstanci. Xavier je "pao" na Dianabolu, jednom od najpoznatijih steroida. Zbog toga je dobio godinu i pol zabrane nastupa, da bi kasnije kazna bila preinačena na jednu sezonu.

Jaap Stam

Legendarni stoper Manchester Uniteda i reprezentacije Holandije Jaap Stam, 2002. godine je dobio petomjesečnu suspenziju nakon što je u njegovom urinu otkriveno prisustvo nandrolona. Kasnije mu je dozvoljeno igranje nakon četiri mjeseca, kada je nastavio sa svojom maestralnom karijerom.

Diego Maradona

Iako je najpoznatiji njegov pad na doping-testu kada je otkriveno da je na drogama, najbolji igrač svijeta tog vremena i ponajbolji svih vremena je 1994. godine dobio zabranu nastupanja 18 mjeseci zbog korištenja supstance efedrin. Iako efedrin nije steroid, jedna je od najstrožije zabranjenih supstanci na listama dopinga. Osim što pravi drastičnu razliku u izdržljivosti, veoma je opasna po zdravlje i može ugroziti i život.

Pep Guardiola

Dok danas jednog od najvećih fudbalskih stručnjaka, a ranije maestralnog fudbalera sredine terena, svi smatraju gospodinom koji se nikako ne bi mogao dovesti u vezu sa korištenjem zabranjenih supstanci, upravo je Barcelonina legenda jedan od fudbalera kojima je izricana suspenzija zbog korištenja steroida. Guardiola je kao igrač italijanske Brescije 2001. godine "pao" na doping-testu zahvaljujući pronalasku nandrolona u njegovim uzorcima. Tada je Guardiola zaradio četveromjesečnu suspenziju.

Podijeli članak