Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Suluda navika

Energetska pića su postala učestala zamjena za kafu, a neke osobe ih zbog pitkog okusa piju poput običnih gaziranih sokova, čineći ih običnim dijelom svoje dnevne rutine.

Jedna od takvih je Mary Allwood, majka troje djece koja je prešla svaku granicu u toj nezdravoj navici, te koja je dnevno pila i po 20 limenki čuvenog Red Bulla zbog održanja nivoa energije na poslu. Pitate se kako se to odrazilo na njeno zdravlje nakon što je poslije 4 godine shvatila kakve su promjene nastale na njenom tijelu.

Ogromna promjena u konfekcijskim brojevima i problemi sa srcem

Ako smo ono što jedemo, faktički je bilo samo pitanje vremena kada će se suluda količina napitka punog hemije početi odražavati na tijelo ove gospođe. Počelo je žestoko debljanje, pa je tokom perioda u kom nije marila za svoje zdravlje zamijenila konfekcijski broj 16 s ogromnim 24! 

Također, često je osjećala probadanje s lijeve strane prsa, koja je ignorirala Sve dok na kraju nije hospitalizovana. 

Jetra kao kod notornih alkoholičara

Ljekari su bili ubijeđeni da se radi o alkoholičarki, jer su pregledima utrvrdili da je njena jetra dvostruko veća nego kod zdravih ljudi, a takva "balonski" napuhana jetra upravo je ono što karakteriše ljude koji su ovisni o alkoholu.

Borba i vraćanje u normalno stanje

Kako je konzumiranje tolikih količina energetskih pića u praksi jednako jedenju 17 Mars čokoladica zajedno sa 16 šolja kafe pune kofeina, povratak normalnom životu donio je ponovo ogromne promjene. Pregledima je utvrđeno da je samo četiri mjeseca kasnije njena jetra ponovo poprimila normalnu veličinu, dok se sa nagomilanim kilogramima borila duže.

"U početku sam osjećala da mi daje efekat poletnosti i energije, ali u stvari nije mi to davalo energiju - jednostavno sam trebala to piće. Trebao mi je okus i nesvjestica. Bio je to moj heroin i osjećala sam se užasno kada ga nisam imala", ispričala je ova žena, dodavši:

"Mislim da bi zakon trebao biti promijenjen i da bi se energetska pića trebala tretirati jednako kao i cigarete, sa upozorenjima na pakovanjima".

Podijeli članak