Top 10 mitova o mišićima u koje se vjeruje

Nazadak zbog zabluda

Teško da ijedno polje života obiluje sa toliko zabluda i mitova koliko ih je moguće naći u stavovima o vježbanju i razvoju mišića. Najgore od svega je to što su neki mitovi toliko ukorijenjeni, da ih većina osoba smatra važnim pravilima mišićnog razvoja.

Deset mitova je posebno uzelo maha, pa je krajnje vrijeme da svi shvate da je istiniost pomenutih tvrdnji oborena naučnim dokazima.

"Moguće je pretvoriti masti u mišiće"

Mišići i masti su dva potpuno različita pojma i nikada, ali nikada, ni pod kakvim pritiscima i silama struktura mišića neće preći u mast, niti će mast preći u mišić. Na kraju krajeva, svima je jasno šta se dešava sa mesom kada se isprži, a šta sa masnoćom.

"Tijelo može odjednom apsorbovati samo 20 grama proteina"

Zabluda u koju se dugo vjerovalo, ali istovremeno zabluda u koju profesionalni bodybuilderi nikada nisu iskreno povjerovali. Tačno je da se ne mogu apsorbovati neograničene količine proteina, te da je prevelik unos u jednom obroku poput bacanja proteina u smeće, ali granica apsorpcije je prema novijim istraživanjima oko trideset grama.

"Što se više trenira, postaje se veći"

Što se više trenira bez prestanka, više se javlja premorenost, a premorenost vodi do katabolizma, odnosno samouništenja mišića. Trenirati konstatno treba, ali sa obaveznim danima pauziranja, pa čak i povremenim pauzama od nekoliko dana kako bi se mišići regenerisali.

"Ne trebaju se trenirati noge ako se želi lijepo razviti gornji dio tijela"

Vjerovatno najkatastrofalnije mišljenje i mit kog je više nego lako pobiti s više strana. Dovoljno je reći samo da treniranje većih mišićnih grupa, a posebno nogu kao polovine tijela, izaziva lučenje testosterona i hormona rasta, koji zatim potpomažu razvoj i svih ostalih mišića u tijelu.

"'Nevjerovatno veliki' se može postati samo uzimanjem steroida"

Rast i napredak je uvjetovan dobrom ishranom i dobrim treninzima. Najvažniji elemenat dugoročnog napretka je konstantnost, a onaj ko se može izboriti sam sa sobom i natjerati se da svakoga dana vježba i jede u isto vrijeme i jednako kvalitetno i mnogo, napredovati može dramatično čak i bez običnih suplemenata.

"Potrebno je raditi mnogo trbušnjaka za isklesan "six-pack"

Osobe koje imaju najbolje isklesan "six-pack" obično i ne vježbaju stomak više od dva do maksimalno tri puta sedmično. I to po nekoliko minuta na kraju treninga. Laicima zvuči suludo ali je tako, jer jačanje trbušnjaka ne može uraditi ni peti dio posla koliko ga radi topljenje naslaga sala koje prekrivaju "pločice" koje svako ljudsko biće ima.

"Potrebne su godine kako bi se izgradilo veliko tijelo"

Fantastični rezultati uporne i odlučne osobe prave i kroz svega nekoliko mjeseci. Kod izgradnje mišićne mase i dostizanja željene tjelesne forme, glavno je stanje uma i jačina želje da se ciljevi ostvare bez obzira na količinu posla i odricanja koji to zahtijevaju.

"Nivo stresa nema uticaja na povećanje tjelesne mase"

Stres i razvoj mišića nikako ne idu jedno s drugim, budući da je nauka detaljno objasnila šta lučenje hormona stresa sve nosi organizmu. Jedan od tih uticaja je i ne samo zaustavljanje povećanja mišićne mase, već i uništenje mišića.

"Konzumiranje alkohola nema uticaja na mišićnu masu"

Konzumiranje alkohola je jedan od najvećih mogućih fitness grijeha, jer ne samo što je alkohol sam po sebi kaloričan i što izaziva niz unutrašnjih procesa koji ne idu pod ruku sa procesom izgradnje mišića, već kroz dehidrataciju izvlači vodu iz mišića i tijela praveći veliku barijeru svojim nastojanjima.

"Pušenje kanabisa nema efekta na rast mišića"

Pušenje kanabisa ili marihuane, ne nosi toliko drastičnih negativnih efekata na mišiće, ali prikriveno djelovanje je takvo da u stvari pruža lažan osjećaj relaksacije i tako iscrpljuje organizam, šteteći tako fizičkim sposobnostima.

Podijeli članak