Ne trebate više strahovati: Razotkriveni poznati mitovi o zdravlju

Kako godine prolaze, sve se više studija provodi o raznim stvarima. Naravno, o zdravstvenim pitanjima se raspravlja već jako dugo.

Ne trebate više strahovati: Razotkriveni poznati mitovi o zdravlju

Postoje određene poznate zdravstvene činjenice za koje se čini da ih svi nekako znaju. Pa, mnoge od ovih navodnih činjenica su, zapravo, lažne, iako smo mnogi barem jednom pomislili da su prave. Ovo su samo neke poznate činjenice koje nisu istinite.

Čokolada i akne

Priča kako čokolada izaziva akne je lažna. Provedene studije dokazale su kako to nije slučaj. U jednoj studiji znanstvenici su mjesec dana hranili desetke ljudi slatkišima i to onim koji su sadržavali 10 puta više od uobičajene količine čokolade.

Ispostavilo se da, bez obzira koliko čokolade pojedete, nećete dobiti akne. Dobro, nije zdravo ni poželjno, ali mit da čokolada izaziva akne je uistinu samo mit.

Izlasak napolje s mokrom kosom

Često smo u brzini napuštali domove i napolje izlazili tek okupani ili tek oprane kose. Mokra i hladna kosa bi mogla da izazove bolest? Ne, to nije istina.

Dokazano je da mokra kosa neće povećati vjerovatnost zaraze virusom ili prehladu. To može biti samo ako ste bolesni.

Provedeno istraživanje pokazalo je da hlađenje tijela ne povećava mogućnost zaraze prehladom. Umjesto toga, otkriveno je da hlađenje tijela može uzrokovati pojavu simptoma – ako je virus već u tijelu. U suštini, izlazak s mokrom kosom predstavlja rizik samo ako ste već bolesni.

Svako treba popiti 8 čaša vode dnevno

Pokazalo se da zadržavanje hidratacije nije egzaktna znanost i nije jedinstvena situacija za sve. Ljudsko tijelo je izuzetno učinkovito kada je u pitanju davanje do znanja kada nešto nije u redu. Mnogo hrane koju ljudi redovito jedu već sadrži vodu. Prema CDC-u, zdrava osoba može zadovoljiti svoje dnevne potrebe za vodom radeći samo dvije stvari: piti kad je žedna i piti uz obroke. To je tako jednostavno!

Začinjena hrana će vam izazvati čir na želucu

Još jedan mit o hrani i zdravlju. Dobra vijest za sve one koji vole začinjenu hranu: jedenje začinjene hrane neće vam uzrokovati čir na želucu.

Čir na želucu obično nastaje kao posljedica infekcija uzrokovanih bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), a ne začinjenom hranom.

Postoje i drugi čimbenici poput porodične anamneze, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola koji mogu utjecati na rizik od razvoja čira. Međutim, ako već imate čir, najbolje je izbjegavati jesti začinjenu hranu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak