Ishrana i najčešći mitovi u koje je većina ljudi vjerovala u jednom periodu života

64 posto osoba vjeruje u barem jedan mit o ishrani

Mitovi o ishrani su toliko rasprostranjeni da mnogi ljudi uopšte ne shvataju kako pojedine navike koje smatraju zdravima, na drugoj strani zapravo uništavaju njihovo zdravlje.

Ishrana i najčešći mitovi u koje je većina ljudi vjerovala u jednom periodu života
Pexels (Destiawan Nur Agustra)

Istraživanje provedeno u SAD-u, jasno je pokazalo kolika konfuzija vlada među "običnim" ljudima, potrošačima koji iz dana u dan dobijaju servirane nove preporuke o zdravoj ishrani, a čija istinitost često biva opovrgnuta nekim novim istraživanjima, ili se jednostavno radi o netačnim i opasnim marketinškim savjetima.

Prema pomenutom istraživanju, pokazalo se da čak 64 posto osoba u nekom životnom trenutku vjeruje u minimalno jednu činjenicu o hrani, a koja se kasnije dokazala kao tipični mit koji nije tačan.

Među najčešćim mitovima u koje ljudi i dan danas vjeruju, posebno se izdvajaju sljedeći:

  • 22 posto ljudi vjeruje da bez mlijeka i mliječnih proizvoda vodi do nedostatka kalcijuma
  • 30 posto smatra da ljudi moraju jesti crveno meso zbog proteina
  • 44 posto ljudi izbacuje meso i hljeb iz ishrane u želji da vode zdraviji životni stil
  • 16,6 posto ljudi izbacuje mlijeko i mliječne proizvode iz ishrane u želji da vode zdraviji životni stil
  • 69 posto ljudi ne razumije razliku između margarina i putera
  • 25 posto ljudi više uopšte ne zna koja je hrana dobra, a koja loša za njihovo zdravlje
  • 23 posto ljudi vjeruje da ishrana na biljnoj bazi ne uključuje nikakve namirnice životinjskog porijekla, dok je istina da u toj vrsti ishrane 20 posto namirnica jeste životinjskog porijekla
  • 12 posto ljudi vjeruje da je jednako zdravo piti voćne sokove i jesti voće

Konfuzija uslijed koje ljudi ne znaju šta je dobro, a šta loše, posebno je poražavajuća, ako se uzme u obzir svo do sada akumulirano znanje i nikada bolja dostupnost pravih informacija s provjerenim izvorima.

"Potrošačima je teško prepoznati u šta vjerovati jer postoji puno izvora informacija.
Istraživanje je pokazalo da četvrtina nacije ima dojam da ugljikohidrati uzrokuju debljanje. Prejedanje bilo čime dovodi do nakupljanja kilograma, ali ako ste umjereni, ugljikohidrate ne treba izbjegavati.

Prirodni sokovi su hit. Zato je osmina ljudi uvjerena da je to jednako kao da jedu voće i povrće, a nisu svjesni da se tijekom procesa pripreme soka gube vlakna", prokomentarisala je Priya Tew, članica Britanskog udruženje dijetetičara.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak