Pet najvećih grešaka kod treninga zadnje lože

Odlika pravih šampiona

Katastrofalno loši stav da treba trenirati samo mišiće gornjeg dijela tijela, najviše se lomi upravo na zadnjim ložama, kao mišićima koji nisu toliko atraktivni jer ne "zapadaju za oko" poput bicepsa i prsa. Istovremeno, zadnje lože su grupa mišića koja na bini odvaja šampione od svih onih koji to nikada neće biti, pa se s pravom među "umjetnicima izgradnje tijela" smatraju jednim od najvažnijih mišića.

Kako nema baš toliko mnogo onih koji imaju pošteno razvijenu ovu grupu mišića, od svjetskih profesionalaca se mogu usvojiti sljedeći savjeti.

Greška 1: Netreniranje svih dijelova zadnje lože

Naziv "zadnja loža" nije naziv samo jednog jedinog mišića, iako to većina ljudi vjeruje, već pod sobom sadrži čak tri različita mišića. Tu su čuveni "bedreni biceps" ili biceps femoris, ali i semitendinosus i semimembranosus. Stoga, nema nikakve šanse da se samo jednom vježbom mogu idealno pogoditi svi ti mišići odjednom.

Za idealan trening ovih grupa mišića bi trebalo svakoga puta raditi i ležeći, ali i sjedeći pregib zadnje lože.

Greška 2: Nedovoljna posvećenost na treninzima

Dok za bicepse svako radi minimalno tri vježbe, za zadnje lože koje su mnogostruko veće, odvaja se samo kratko vrijeme pred kraj treninga nogu, i obično se tada radi ležeći pregib zadnje lože. 

Pošto tako masivni mišići zaslužuju mnogo više pažnje, posebno kada zaostaju za ostalim mišićima u svom razvoju, mudro bi bilo odvojiti trening zadnje lože od treninga kvadricepsa. Ukoliko se ipak radi sve odjednom, pametan potez bi bio rad na kvadricepsima u jednoj vježbi, nakon koje bi se vježbale lože, i tako u krug nakon kompletiranja svake vježbe. 

Greška 3: Zaostajući intenzitet

Drop setovi i vježbanje do otkaza, sistemi su vježbanja koji definitivno nisu prisutni u teretanama na spravama specijalizovanim za vježbanje zadnjih loža. Intenzitet vježbanja s kojim se "mlako" pristupa izgradnji ovako velike grupe mišića, logično za posljedicu ima drastično kaskanje za kvadricepsima i svim ostalim mišićima koji se pošteno vježbaju.

Greška 4: Zaostajuće opterećenje

Dok svi "trpaju" težine na čuvenom "šutu", pogađajući tako snažno kvadricepse, vježba rumunsko mrtvo dizanje s druge strane je poprimila epitet vježbe za istezanje, što je potpuno pogrešno. Upravo takvo veliko opterećenje na kvadricepsima, a malo kod vježbanja zadnjih loža i rezultira zaostajanjem jedne grupe mišića za drugom.

Greška 5: Prebrzi i prekratki pokreti

Prebrzi i pokreti prekratkog opsega obično dolaze zajedno, reducirajući tako dobar dio kontrakcija i istezanja, inače ključnih za razvoj svakog, pa tako i ovog mišića.

Podijeli članak