10 načina da prirodno i brzo izgubite kilažu

Jednostavni i provjereni

Većina ljudi se danas konstantno bori sa viškom kilograma, pa sve one osobe koje nemaju taj par kilograma viška zahvaljujući genetskim predispozicijama i bržem metabolizmu, važe za prave sretnike kojima ugodan moderni stil života ne ostavlja tako tegobne tragove na tijelu.

Problem "rezanja" tih par kilograma viška, posebno je prisutan pred ljetnu sezonu odmora, kada najveći broj osoba kreće sa raznim dijetama. Međutim, dok dijete dolaze i prolaze, a kilogrami obično ostaju isti na kraju kruga, postoji nekoliko načina koji sigurno i zdravo vode do cilja.

1. Voda s limunom

Veoma popularan način s kojim se tijelu obezbjeđuju nutrijenti i stimuliše probava. Potrebno je dobro oprati limun, izrezati ga na kriške i pokiseliti u vodu, te takvu vodu piti 20 do 30 minuta prije svakog obroka.

2. Voda sa jabučnim sirćetom

Jabučno sirće (ocat) sadrži acetatnu kiselinu koja sprečava taloženje tjelesne masnoće, a sirće pored toga ima sposobnost da pomaže proces preuzimanja hranjivih nutrijenata iz hrane, te se bori protiv infekcija. Pijenjem čaše vode sa 10 kapi sirćeta, uz još jednu kašiku meda da bude bolji okus, moguće je odmah jutro početi na mnogo zdraviji način koji će na duže staze dovesti do smanjenja debljine.

3. Zeleni čaj

Poznat kao jedan od najjačih antioksidanata, zeleni čaj je omiljeni napitak nutricionista i svih fitness profesionalaca. Uz to, snažan je diuretik pa pomaže izbacivanju potkožne vode i tako vodi do bolje tjelesne forme.

4. Povećanje unosa vode

Dvije čaše vode pola sata ili barem 15-ak minuta prije obroka, mala je tajna koja vodi do vidljivog napretka. Voda ne samo da na taj način hidratizira i omogućava bolje funkcionisanje organizma, već smanjuje i glad, te garantuje da će se za svaki obrok pojesti dosta manje hrane.

5. Povećanje unosa vlakana

Hrana bogata vlaknima je preporučena jer olakšava funkcionisanje probavnih organa, a uz to duže vrijeme održava osjećaj sitosti, pa su namirnice koje obiluju vlaknima ideale kao okosnica obroka tokom faza mršanja.

6. Kvalitetniji san

Manjak sna stoji u direktnoj vezi sa porastom nivoa hormona stresa, a hormon stresa je opet u direktnoj vezi sa okidačem taloženja masnih naslaga. Stoga, da bi se prekinuo zatvoreni krug koji rezultira debljanjem, važno se izboriti ili odmaknuti od izvora stresa, te prije svega regulisati navike spavanja.

7. Odabir zdravijih namirnica za obroke

Samim tim što se više pažnje posveti lijepom odabiru namirnica prema sastavu (proteini, ugljikohidrati, masti), te poštovanjem pravila da je složeni ugljikohidrat sa cijelim sjemenkama uvijek bolji od prostog, kao i da su nezasićene masti zdravije od zasićenih, ne samo da organizam postaje zdraviji, već jako brzo dolazi i do idealne forme.

8. Manje obimni, ali češći obroci

Preskakanje i mali broj obroka vodi do usporenja metabolizma. Kada se tome svemu doda normalna pojava u vidu žestokog osjećaja gladi, postaje jasno da na usporen metabolizam velike količine hrane ne mogu djelovati nikako drugačije do odlično za pospremanje polovine te hrane u vidu masnih naslaga "za kasnije". Zbog toga je važno ubrzati metabolizam, a to se postiže češćim ali manjim obrocima.

9. Eliminisanje prerađene hrane iz ishrane

Prerađena hrana, od sokova pa do slanih namirnica, bogata je šećerima, transmasnim kiselinama, konzervansima, umjetnim zaslađivačima i svim ostalim negativnim elementima koji ne samo da kvare tjelesnu formu i vode do debljanja, već i sigurnim putem vode do najtežih bolesti koje poznaje medicina.

10. Redovne aktivnosti/vježbanje

Naučno je dokazano da su generalno gledano, osobe i sa velikim viškom kilograma dosta zdravije od osoba koje imaju manje naslage sala ali žive potpuno neaktivnim životom. Neaktivnost je glavni ubica ljudskog organizma i glavni izazivač kardiovaskularnih oboljenja, bolesti šećera itd.. Kada se svemu tome doda to da sav višak unesene hrane jednostavno možemo potrošiti fizičkom aktivnošću, dakle jesti što želimo i dalje imati istu tjelesnu masu, tada svako opravdanje za višesatno sjedenje pred TV-om pada u vodu.

Podijeli članak