Je li obrok u večernjim satima loš za mršanje?

Još jedan mit

Vjerovatno ste već čuli kako se ne treba jesti poslije 19 sati, ili 18, nekad i poslije 17h. Čuli ste kako je to loše za vaš proces gubljenja neželjenih kilograma, ili da će to samo donijeti nove kilograme; kako se hrana koju jedete poslije određenog vremena odmah pretvori u salo. Vjerujemo da se pitate da li je to sve istina?!

Kad bismo pisali da je to istina, da će vam donijeti nove kilograme, koji će otjerati vašu suprugu/supruga, natjerati šefa da vas otpusti, sve bi ti bila jedna velika šala i laž. Prava istina je da tijelo ne zna koliko je sati i ne zanima ga. Unesenih 500 kalorija u 10 ujutro isto je kao i onih u 10 navečer.

Zašto je tako? Zato što je jedino važan dnevni unos kalorija. Postoji određeni broj kalorija koji je potreban svakoj osobi dnevno da bi osoba uspjela u svom naumu u vezi tjelesne težine (da je smanji, poveća, zadrži istom). Samo je važna ta brojka, a vrijeme kad su unesene nije važno ni najmanje. Dakle, ako ste izračunali da vam je potrebno 2000 kalorija dnevno, možete ih unijeti kad god. Ako odlučite unijeti sve odjednom, opet u redu. Dok se držite određenog broja kalorija, ništa drugo nije važno.

Kako smo već rekli: vrijeme obroka nije bitno ukoliko brinete o broju kalorija. Problem kod nekih ljudi jeste to što baš u kasnim noćnim satima pretjeraju sa grickalicama. Ako se te grickalice uklapaju u određeni broj kalorija, onda je opet sve u redu. Ali, ako vas kasni obrok natjera da jedete više nego što trebate, onda je to problem. Ako smatrate da ste i sami takvi, onda biste trebali razmisliti o ukidanju kasnog obroka, ne zbog toga što vrijeme utječe na brže dobijanje kilograma, nego što ste vjerovatno skloni prejedanju u tom dnevnom periodu.

Dakle, obrok kasno uvečer nije problem. Prejedanje je problem. A, ako vas kasni obrok vodi do tog prejedanja, onda to trebate i izbjegavati. Ako s tim nemate problema, onda ne brinite i jedite u bilo koje doba dana, dok god se držite procijenjenog broja kalorija.

Ako vas već zanimaju informacije o jedenju u kasnim satima, onda vas vjerovatno zanima koju hranu je najbolje konzumirati pred spavanje?! O tome smo već pisali u tekstu „Šta jesti u obroku pred spavanje?“.

Podijeli članak