Hrana i akne: Namirnice koje smanjuju ovu pojavu

Najčešći problem kože

Borba sa aknama predstavlja najčešću dermatološku bitku čiju težinu dobro znaju osobe koje se svakodnevno suočavaju sa ovim neugodnim izazovom na svome licu i tijelu. Budući da farmaceutska industrija na tretmanima akni zarađuje nevjerovatne svote novca, a da većina tih pripravaka uopšte ne daje željeni efekat, vraćanje srži problema i borba iznutra sa samim izvorima produkcije akni ishranom, najpametniji je mogući pristup.

Jednako kao što je većina osoba sa ovim problemom sama zaključila da slatkiši povećavaju razmjere ovog dermatološkog problema, postoji i niz namirnica koje proizvode suprotni efekat i olakšavaju cijelu situaciju.

Riblje ulje

Ova jedna od najzdravijih masti koje se mogu naći u ljudskoj ishrani, pored svih uticaja na zdravlje srca, imunitet i brojnih drugih, također je i sjajan borac protiv akni. Omega 3 masne kiseline utiču na izlučivanje sebuma i održavanje hidratacije kože, uz to, utiču i na smanjenje upalnih faktora koji obično prate akne i povećavaju rizik od njihove pojave.

Ovo je još jedan pokazatelj da bi pored suplementa u vidu ribljeg ulja, sama riba trebala biti česta namirnica na trpezama.

Zeleni čaj

Najpoznatije piće antioksidans kroz nekoliko istraživanja se pokazalo i kao dobar pomagač osobama koje imaju probleme sa aknama. Doduše, ne radi se o naučnim potvrdama kako samo pijenje ovog čaja djeluje pozitivno na smanjenje akni, već o stavljanju 2-3 postotnog ekstrakta zelenog čaja direktno na akne, što se bez ikakvih dilema pokazalo kao efikasno smanjujući proizvodnju sebuma i pojave prištića.

Cink

Mikronutrijent koji se unosi kroz ishranu, a koji se također može nabaviti i u vidu suplementa u apotekama, dokazano je da u dobroj mjeri nedostaje organizmima osoba koje imaju problema sa aknama. Jedno naučno istraživanje u kom je učešće uzelo 48 osoba, upravo se pozabavilo ovim otkrićem, te su ispitanici toko 8 sedmica 3 puta dnevno uzimale cink u obliku dodatka ishrani. Na kraju je zaključeno da je kod 38 ispitanika zabilježeno smanjenje akni za čak 80 do 100 posto. 

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je za smanjenje akni potrebna dnevna doza cinka od 30 do 45 grama.

Namirnice niskog glikemijskog indeksa

Prvo i osnovno pravilo vezano za ishranu osoba koje imaju problema sa aknama a koje smo spomenuli, držanje je podalje od slatkiša i njihovo eliminisanje ako ne potpuno, onda u što je moguće većoj mjeri. Upravo takva hrana ima visok glikemijski indeks, te općenito brzo podiže šećer u krvi, a zatim proizvodi i strmoglav pad istog što se osjeti na energiji i raspoloženju. 

Veza akni i hrane visokog glikemijskog indeksa potvrđena je naučnim istraživanjem u kom su 43 ispitanika podijeljena u dvije grupe 12 sedmica, slijedila ishranu visokog odnosno niskog glikemijskog indeksa. Po proteku planiranog perioda dijeta, zabilježeno je značajno smanjenje akni i poboljšanje osjetljivosti na inzulin kod osoba koje su jele hranu višeg glikemijskog indeksa, ili drugim riječima, koji su izbjegavali proste ugljikohidrate u svojoj ishrani. 

Podijeli članak