Top 10 najbolje odjevenih fudbalskih menadžera

Znanje i stil

Baš kao i sami igrači, najveći fudbalski treneri su konstantno pod pratnjom bezbrojnih objektiva kamera koje prate svaki njihov korak. Kroz dugi niz godina su se naučili nositi s tim, a njih nekoliko se čak pretvorio u modne ikone koje istovremeno velike novce zarađuju i kroz reklame brojnih kompanija.

Kada je konkretno riječ o trenerima ili menadžerima koji su daleko najbolje odjeveni, ovih deset stratega je spremno u svakoj prilici održati modnu lekciju svojoj konkurenciji.

10. Roberto Martinez

Španski strateg mlade generacije koji sa samo 43 godine života već ima deset godina iskustva vođenja fudbalskih timova najjačih liga svijeta, bez ikakve sumnje je čovjek u čijoj biografiji će se u predstojećim godinama naći i imena najvećih klubova. Pored lekcija iz fudbalske strategije koje trenutno daje rivalima sa reprezentacijom Belgije na čijem je trenutno kormilu, Martinez je uvijek dotjerani gospodin čijem stajlingu je skoro nemoguće pronaći zamjerku.

9. Diego Simeone

Jedan od najtraženijih fudbalskih trenera na Planeti, koji već šest godina vjerno drži kormilo španskog velikana Atletico Madrida Diego Simeone, čovjek je kog pored fascinantnog razumijevanja strategije karakteriše "ludi" temperament i besprijekoran specifični stil odijevanja kog najčešće karakterišu crna košulja i crna kravata.

8. Roberto Mancini

Kratko opisan kao uvijek uglađeni Italijan, koji pri svakom pojavljivanju u javnosti mora imati neki detalj koji naglašava njegov stil. Svi ga pamte najviše po šalu oko vrata u bojama Intera, Manchester Cityja, ili nekog od druga tri kluba koja je vodio u karijeri.

7. Andre Villas-Boas

Nekada smatran "malim Mourinhom", Portugalac Andre Villas-Boas je još jedan trener koji ima mnogo stila. Neobrijana brada u kombinaciji sa perfektno uglađenim odijelom, ukratko su elementi koji ocrtavaju stil jednog od danas najplaćenijih fudbalskih stratega na svijetu koji nakon Zenita od prošle godine vodi kineski Shanghai SPIG.

6. Joachim Löw

Dugogodišnji selektor reprezentacije Njemačke, nacionalnog tima koji je pod njegovim vodstvom postao najbolji na svijetu, čovjek je koji "casual" stil podiže na viši nivo. Joachim Löw je jedan od rijetkih trenera koji će završni efekat stilu odijevanja na utakmici dodati sa džemperom, šalom ili bilo kojim drugim elementom.

5. Paul Tisdale

Čovjek koji vodi daleko najslabije klubove i koji ni blizu nije poznat kao velikani među kojima se našao na ovoj listi, većinu njih će bez većih problema potući kada je riječ o stilu odijevanja. Na klupi engleskog četveroligaša Exeter Cityja Pul Tisdale je čak postao nadaleko poznat po svojim retro, ali fantastičnim odjevnim kombinacijama.

4. Zinedine Zidane

Rođeni pobjednik koji je osvojio sve što se u fudbalu može osvojiti, prvo u igračkoj, a zatim ekspresno i odmah na početku trenerske karijere, čovjek je i sa velikim stilom. Zinedine Zidane na svakoj utakmici izgleda upravo onako kako bi svi zamislili izgled i stil trenera "kraljevskog kluba".

3. Jose Mourinho

Trenerski fenomen čija priča o usponu do najvećih uspjeha u tom poslu može biti scenario dobrog filma, čovjek je čiji stil je prepoznao i "aristokrata među automobilima", veliki Jaguar koji je upravo Josea Mourinha odabrao za zaštitno lice. Iako ne bježi od potpuno različitih varijacija odijevanja, menadžer slavnog Manchester Uniteda obično predvodi tim u odijelu koje zaista zna nositi.

2. Cesare Prandelli

Još jedan Italijan koji sa svakim svojim javnim pojavljivanjem ostavlja jak dojam, veoma sličan onom viđenom u filmu Kum. Ovaj maestro fudbalske strategije je vodio brojne velike timove, nacionalnu selekciju Italije, a posljednja stanica mu je bila španska Valencia.

1. Pep Guardiola

Uz Jose Mourinha, Pep Guardiola je prava planetarna zvijezda među fudbalskim trenerima. Pored sposobnosti vođenja klubova koje izaziva strahopoštovanje, Pep Guardiola je još od svoje prve sezone na klupi Barcelone postao čovjek koji diktira muške modne trendove širom svijeta. Njegov uticaj na mogu je ogroman, pa je sasvim prirodno da ga svi smatraju trenerom sa najboljim stilom odijevanja.

Podijeli članak