Put do deficita: Kako unijeti i 500 kalorija manje

Savjeti koji vam trebaju

Da bi smršali jednostavno trebate tokom dana unijeti manje kalorija nego što sam organizam troši, a kako teorija tvrdi da već 200 kalorija deficita dnevno vodi do mršanja, izbjegnutih 500 kalorija već vodi do mršanja jasno vidljivim koracima.

Međutim, toliko "rezanje" unosa hrane i dostizanje velikog deficita, nije nimalo lahko ako se svom tom izazovu ne pristupi na mudar i promišljen način.

1. Za doručak - kuhana jaja

Najbolji mogući doručak koji obezbjeđuje dovoljno energije tokom dana, dugo drži taj osjećaj, a pritom nije mnogo kaloričan, jednostavno je sačinjen od kuhanih jaja. Ovakva priprema jaja znači da tu nema dodatih masnoća potrebnih za prženje, pa ni hljeba bez kog se jedu sasvim normalno. Uz sve to, proteini, dobri holesterol i mnogobrojni mikronutrijenti sadržani u jajetu, iznimno su zdrav koktel za ljudski organizam.

2. Izbjegavanje gaziranih i "prirodnih" sokova

Kada je riječ o bilo kakvoj dijeti, osnovna stvar je eliminacija prostih ugljikohidrata iz ishrane, a prvo na šta se misli su slatkiši i nepotrebno mnogo zaslađena pića. Poznato je da su gazirana pića šampioni u nerazumno velikoj količini šećera u sastavu, a ono što mnogi ne shvataju je da većina sokova koji se prodaju pod etiketom prirodnih, u sastavu ima skoro jednake količine šećera što sve zajedno ukazuje na jednu stvar - voda i čajevi su najbolja pića kojih se treba držati. 

3. Supe trebaju biti što manje masne

Masti su najkaloričniji nutrijent koji postoji, a za pravljenje svake supe, upravo je ključno dodavanje masnoće. Kada se pokušava ostvariti kalorijski deficit, na ovo treba itekako paziti i jednostavno pokušavati praviti što je moguće manje masne i kalorične supe.

4. Eliminacija gledanja TV-a iz dnevnog rasporeda

Osim toga što drži ljude neaktivnima, a što je samo po sebi loše, često i dugotrajno gledanje TV-a ima i svoju drugu pogubnu stranu. Istraživanja su pokazala da se čak i nesvjesno ispred TV-a dnevno pojede hrane kalorijske vrijednosti i do 300 kalorija!

5. Manje tjestenine na meniju

Najkaloričniji obroci bez ikakve sumnje su bazirani na tjestenini, ukusni su, lagani, idealni za kombinovanje sa drugim puno kaloričnijim namirnicama, a kada se sve to zajedno izvaga, tada se obično shvati da se radi o jednom obroku koji nosi i oko suludih 1000 kalorija. Jasno je šta to sve znači za tjelesnu formu...

6. Posluživanje hrane u manje tanjire

Najbanalniji korak koji djeluje neefikasno za mršanje, a u stvari je dokazano produktivan. Jedenjem iz manjih tanjira postajemo svjesniji količine hrane koju unosimo u svoj organizam, pa svi oni koji imaju iskrenu želju da smršaju, ranije će "povući kočnicu".

7. Sputavanje osjećaja potpune gladi na vrijeme

Najpogubnija stvar za dobru tjelesnu figuru je dopuštanje osjećaju brutalne gladi da se pojavi. Tada jednostavno osjećaj zasićenosti dolazi prekasno, kada se već pojede mnogostruko više nego što bi trebalo. Jede se brzo i bez trunke razmišljanja, pa stoga svaka osoba koja teži ka zadržavanju ka kalorijskom deficitu, mora prije svega dobro rasporediti obroke, a onda imati spremne i male, zdrave užine koje razvoj potpune gladi sijeku u korijenu.

Podijeli članak