Kako poboljšati tjelesne performanse ishranom?

Za okretnost i snagu

Regulisanjem ishrane je moguće regulisati mnogo više stvari od pukog mršanja o kom se najviše priča ili eventualno od povećanja mišićne mase. Tačnije, unošenjem pravih izmjena u sistem ishrane shodno ciljevima i potrebama, moguće je mnogostruko poboljšati performanse tijela općenito.

Praćenjem bilo kog od šest pametnih koraka regulacija ishrane, napredak bi trebao postati vidljiv, a istovremena primjena svih tih koraka zajedno, odlika je sistema ishrane sportista najvišeg profesionalnog nivoa.

1. Konzumiranje UH bogatih nutrijentima umjesto prostih šećera

Prosti šećeri imaju najviši glikemijski indeks, što znači da u najkraćem mogućem roku podižu energiju, a onda isto tako brzo ostavljaju organizam istrošenim. S druge strane složeni ugljikohidrati koje prije svega karakteriše postojanje vlakana u sastavu, malo sporije počinju "djelovati", ali se zato i sporije razgrađuju i tako dugi vremenski period oslobađaju dovoljne količine energije za obavljanje fizičkih aktivnosti, što je sam temelj svih priča o performansama. 

2. Unos proteina držati na 1,2 do 1,7 grama po kg tjelesne mase

Ljudi koji žive aktivnim životom i čija dnevna rutina sadrži česte ispite snage i sveukupnih tjelesnih performansi, jednostavno moraju znatan dio ishrane bazirati na proteinima. Profesionalni sportisti u svojoj ishrani dnevno unose od 1,2 do 1,7 grama proteina po jednom kilogramu tjelesne mase. Naravno, za bodybuildere koji teže stalnom povećavanju mišićne mase unos od 1,2 grama je donji prag ispod kog ne idu.

3. Konzumiranje dodatnih količina proteina nakon jakih aktivnosti

Ne samo da proteinske šejkove piju sportisti koji rade na svojim tjelesnim figurama dižući teške tegove, već je to i prva namirnica koja sljeduje profesionalnim fudbalerima, košarkašima i svim vrhunskim sportistima nakon njihovih velikih fizičkih izazova kakvi su treninzi i utakmice. Radi se o oporavku, kao ključnom procesu jačanja i spremanja za nove izazove kroz kog mišići moraju prolaziti nakon svakog teškog rada. Kako bi se on ubrzao i prošao što je moguće kvalitetnije, nakon jakih aktivnosti bi trebalo ishranu dodatno obogatiti proteinima.

4. Kalorijski unos treba pratiti metaboličke zahtjeve aktivnosti

Nauka kaže da na jednoj fudbalskoj utakmici vrhunskog nivoa, gdje se često istrčavaju sprintovi i u 90. minutu susreta, fudbaler sagori i do 1000 kalorija! Takav režim maksimalno jakih fizičkih aktivnosti, nikako ne može biti praćen jednakim režimom ishrane kao u danima odmora ili kada se rade samo blaži treninzi. Stoga, sasvim logično, kalorijski unos treba pratiti metaboličke zahtjeve organizma i što je moguće bolje se uskladiti s njima.

5. Vitamin D kao važan suplement u uslovima ograničene izloženosti suncu

Poznat kao mikronutrijent koji stoji u direktnoj vezi sa zdravljem i snagom mišića i kostiju, vitamin-D je od iznimne važnosti za sportiste i sve one kojima je važno održavanje visokih performansi tijela svakoga dana. Kako je njegova proizvodnja dio procesa koji se odvija u samom ljudskom tijelu prilikom izloženosti sunčevim zrakama, svi oni koji imaju ograničenu izloženost suncu, trebali bi svome tijelu osigurati dodatni unos ovog vitamina u vidu suplementa. Zbog toga su Omega-3 masne kiseline i općenito riblje ulje na tako dobrom glasu u svijetu zdravlja i fitnessa.

6. Korištenje najkorisnijih suplemenata

Suplementi poput kreatin monohidrata, beta alanina i drugih aminokiselina, na zdrav način pomažu ljudskom tijelu da poboljša performanse u svim mogućim fizičkim aktivnostima. Industrija koja izvlači veliki profit njihovom proizvodnjom i distribucijom zasnovana je na tome što sve te elemente nije moguće u tako značajnim količinama unijeti u organizam ishranom koja ne bi istovremeno značila i unos užasno velikih količina drugih, neželjenih nutrijenata koji bi djelovali uništavajuće kako na cijelu sportsku figuru, tako i na same performanse.

Podijeli članak