6 najboljih "old school" vježbi bodybuilding ikona

Vježbe BB besmrtnika

Bodybuilderi zlatne ere ovog sporta i načina života, čelični su momci o čijim se treninzima, načinima ishrane i svemu što uz to ide, već decenijama sve više i više polemiše, bez obzira što na sceni trenutno postoje čak i razvijeniji bodybuilderi od njih.

Jednostavno, bodybuilding velikani zlatne ere su postali besmrtni u onome što su radili, pa svi njihovi savjeti i trening rutine, zlata su vrijedno štivo za sve nadolazeće generacije momaka koji žele napraviti nešto od svojih tijela. Ako bi morali izdvojiti nekoliko posebno važnih vježbi koje su ovim titanima pomagale da postanu takvi, trebali bi izdvojiti sljedećih šest. 

1. Pregibi

Teško da može jednostavnije, a efikasnije. Dobri stari osjećaj brzonastajuće pumpe u mišićima, rezultat je uvijek aktuelnih i zadivljujuće efikasnih pregiba. Iako su pregibi vježba koja je svima naizgled poznata, važno je znati da cilj nije samo podizanje i spuštanje tega, već koncentracija na rad mišića i dok se podiže i dok se spušta teg. Pregibe možete izvoditi s bučicama, sa šipkom, stojeći, sjedeći, jednoručno ili s dvjema rukama istovremeno. 

2. Arnoldov potisak

Vježba čije samo ime govori da je nastala upravo u zlatno doba bodybuildinga, kao i da ju je izvodio i sam najpoznatiji bodybuilder svih vremena. Ono što je veoma značajno za ovu vježbu je što za razliku od standardnog vojničkog potiska, spuštanjem i zakretanjem bučica, postaju aktivirane i sve ostale glave deltoida.

3. Veslanje sa T-šipkom

Ukoliko želite razviti leša u obliku glave kobre, veslanje sa T-šipkom je solucija koja vam treba. Ako nemate pristup ovoj dosta prostoj spravi, jednostavno jedan kraj šipke stavite negdje u ćošak, a na drugu stranu naredajte ploče i nakon prilagodbe hvata žestoko veslanje može početi.

4. Sklekovi

Nekada su najjednostavnija rješenja ujedno i najbolja. Upravo to važi za sklekove, legendarnu i svima dobro poznatu vježbu za koju ne treba nikakva oprema niti posebno okruženje. Ako se uradi serija ravnog potiska, serija letenja s bučicama i sve to u superset zaokruži sa serijom sklekova, vlakna mišića prsa će biti doslovno pokidana od kvalitete treninga.

5. Čučnjevi

Vrijeme je da se snažno pokrene i razvoj stubova tijela. Old school velikani su to držali jednostavnim - radili su čučnjeve sa šikom, hack čučnjeve i nožnu ekstenziju. O osnovi svih vježbi za noge, čučnjevima, ne treba trošiti previše riječi. Detaljno uredite svoju tehniku kako se ne bi povrijedili, pri većim dizanjima nosite pojas i postat će vam jasno - što veće kilaže možete izbaciti na čučnju, to ste generalno jači i obimi nogu su veći.

6. Podizanja na vratilu

Teško da se može više vratiti korijenima bodybuildinga od izvođenja dobrih starih podizanja na vratilu. Ukratko, to je vježba koja iziskuje i gradi sveukupnu snagu gornjeg dijela tijela - leđa, ruku, ramena i prsa. U suštini, dizanja na vratilu bi trebalo kombinovati sa vježbanjima mišića leđa na modernim spravama i napredak ćete ubrzo i sami početi primjećivati.

Podijeli članak