Pravi test: 9 stvari koji mogu samo najspremniji

Koliko ste vi spremni?

Ako smatrate da ste dovoljno jaki i spremni, trebali bi bez većih problema proći ovaj test. Ukoliko pak zastajete na jednoj ili više vježbi provjere fizičke spreme, vrijeme je da se vratite treninzima i poradite još na sebi i svojoj snazi.

1. Sposobnost guranja 100 kg na benču

Cifra jeste okrugla, ali upravo ona predstavlja pravi prelaz između "običnih smrtnika" i jakih momaka. Guranje 100 kilograma na potisku s klupe je znak da su prsa, ruke i ramena dovoljno snažni, te se može reći da je već tada prilično dobar posao odrađen na gornjem dijelu tijela.

2. Podizanje na vratilu sa dodatnim opterećenjem

Svima je dobro poznato koliko je podizanje na vratilu teška vježba, iako ne nosi nikakve dodatne težine sa sobom kao izazov, izuzev težine sopstvenog vježbačevog tijela. Kada se dovoljno ojača da se podizanja izvode bez pola muke, a zatim i dodaju svemu tome dodatni tegovi, postaje jasno da su vam leđa i ruke već respektabilno snažne.

3. Propadanja sa dodatnim opterećenjem

Slično kao i podizanja na vratilu, propadanja su ekstra kvalitetna vježba koja pravi velike iskorake i bez ikakvih dodatnih težina. Sve osobe koje mogu napraviti 10 propadanja sa zakačenom pločom teškom 20kg - zaista su snažni i niko ne može reći ništa protivno tome.

4. Trčanje 1,6 km za 7 minuta

Za trčanje na milju, ili prema metričkom sistemu 1,6 kilometar, prosječnoj osobi je potrebno između 7 i 10 minuta. Budući da svjetski rekord u trčanju na ovu razdaljinu glasi 3:43:13, kog je postavio Marokanac Hicham El Guerrouj, svaka fizički spremnija osoba bi morala moći istu distancu istrčati unutar 7 minuta.

5. Ustajanje bez pomoći ruku

Standardni filmski i borilački pokret ustajanja na noge iz pozicije ležanja na leđima, mnogo jednostavnije izgleda nego što ga je uopšte jednostavno izvesti. U ovoj samo jednoj sekundi pokreta, demonstrira se mobilnost, snaga i balans tijela, pa je osnovni preduslov za to idealna tjelesna kilaža.

6. Držanje plank poze dva minuta

Naizgled više nego jednostavna vježba, već nakon desetak sekundi držanja pokazuje zašto važi za fantastičan test i vježbu izdržljivosti tjelesne jezgre. Tek ukoliko ste sposobni držati se u plank pozi 2 minuta ili više, možete reći da ste u jako dobroj fizičkoj formi.

7. Izvođenje 50 sklekova u komadu

To što se prilikom provjere fizičke spreme za prijem u vojsku i policiju između ostalog gleda i sposobnost izvođenja što većeg broja pravilnih sklekova u komadu bez pauze, itekako je logično jer u roku od samo jednog ili dva minuta demonstrira snagu i spremnost osoba. Najčešće je minimalni zahtjev 60 sklekova, pa bi se već sa 50 izvedenih sklekova za sve ostale moglo reći da su u zavidnoj formi.

8. Podizanje na vratilu nakon 30 sekundi držanja

Poput planka naizgled veoma jednostavna vježba, ali u stvari vježba koja je žestoki izazov izdržljivosti. Potrebno je napraviti samo jedno jedino podizanje na vratilu nakon 30 sekundi držanja i nakon što je tijelo visilo zakačeno za horizontalnu šipku. Ukoliko ste zaista spremni, to ćete bez problema napraviti.

9. Muscle up

Vrhunac svih vježbi sa sopstvenom težinom i krajnja demonstracija dobre fizičke spreme. Radi se o vježbi koja zahtijeva kombinaciju snage i tehnike, kod koje je cilj prvo napraviti standardno podizanje na vratilu, a zatim se prebaciti iznad šipke sve do krajnje tačke sa držanjem ispravljenim rukama.

Podijeli članak