9 najboljih suplemenata za muškarce

Preporučeni za uspjeh

Početnici u teretani i ljudi koji su tek na početku ostvarivanja mnogo željene tjelesne transformacije, prilikom samog ulaska u prodavnicu suplemenata osjećaju se potpuno izgubljeno u šarenilu ambalaža i natpisa na njima.

Stoga je najpametniji potez prethodno raspitivanje o vrstama suplemenata koje koriste oni najuspješniji. Baš iz tog razloga, navest ćemo devet najkorisnijih suplemenata za muškarce.

Proteinski prah

Bilo bi neozbiljno bilo koju priču o najvažnijim suplementima početi bez postavljanja proteinskog praha na prvo mjesto. Osnovni razlog za to je što ljudima koji pokušavaju povećati svoju mišićnu masu u ishrani generalno manjka proteina kao osnovne gradivne tvari. Protein sirutke poznat kao “whey protein”, najpoznatiji je i ujedno najprodavaniji suplement na svijetu. Brzo je razgradiv i kvalitetan, a tu su i druge vrste proteina kakav je također veoma cijenjeni kazein.

BCAA

Razgranati lanac aminokiselina kao sportski suplement širom svijeta poznat pod nazivom BCAA, predstavlja proste elemente od kojih su građene i same molekule proteina, te važe za osnovno gorivo za izgradnju mišića. Zbog svoje iznimno brze sposobnosti absorpcije, BCAA se koriste kako tokom dana, tako i tokom samog treninga.

Glutamin

Za razliku od BCAA lanca, glutamin se zbog svojih sposobnosti prodaje i odvojeno. Ova aminokiselina je poznata po svojim beneficijama na oporavak i čuvanje mišića, a također je i dokazan borac za podizanje imuniteta.

Cink

Ako je već riječ o najboljim suplementima za pripadnike muškog spola, tada mineral cink i njegov uticaj na podizanje nivoa testosterona nikako ne može biti zanemaren. Problem sve većeg opadanja produkcije ovog važnog muškog hormona nakon dostizanja 30. godine života, znači i veću borbu za njegovo vraćanje u kvalitetne okvire koji omogućavaju i kvalitetniji razvoj mišića. Zbog svega toga, cink je itekako važan suplement.

Omega-3 masne kiseline

Iako su Omega-3 masne kiseline važan suplement za oba spola, kod muškaraca ponovo dolazi do izražaja uticaj i ovog suplementa na kvalitet lučenja testosterona. Uz to, Omega-3 su jako cijenjene nezasićene masne kiseline i zbog svog uticaja na zdravlje kardiovaskularnog sistema, funkcija mozga, kao i samog imuniteta.  Uzimati se mogu u perlama ili u vidu ribljeg ulja, s tim da osobe koje ne konzumiraju svinjsko meso trebaju znati da su perle u najvećem broju slučajeva pravljene upravo uz pomoć te vrste želatina.

Multvitamini

Vitamini su mikronutrijenti koji imaju dramatično važnu ulogu u ljudskom organizmu na svu sreću se moraju unositi samo u jako malim količinama na dnevnoj bazi, što jedući raznovrsnu hranu i boraveći na sunčevoj svjetlosti uopšte nije problem. Međutim, za prestanak svih dilema da li se unose dovoljno ili ne, postoji jednostavna opcija uzimanja multivitamina koji su kao suplement spremni da nadomjeste većinu potreba za vitaminima čak i kod osoba čiji su organizmu enormno veliki potrošači zbog teških treninga koje izvode svakoga dana.

Magnezij

Mineral sjajan za oporavak nakon treninga, ima veoma važnu ulogu i u jačanju kostiju. Može se konzumirati kako u pilulama, tako i u vidu šumećih tableta koje u kombinaciji s vodom prave prilično ukusno i veoma efikasno piće, posebno kada se javlja bol u nogama od teškog umora.

Kofein

Na ovoj listi se neće naći “pre workout” suplementi savršeno pravljeni za konzumiranje prije treninga, zbog toga što se radi o mješavini brojnih sastojaka, među kojima je posebno važan kofein koji ima specifičnu i nezamjenjivu ulogu. Ukratko, kofein podiže energiju i koncentraciju, ubrzavajući reakcije i pružajući mogućnosti oštrijeg promišljanja i jačeg motivisanja na samom treningu.

Probiotici

Kada u obzir uzimamo pomoć funkcionisanju svih ostalih funkcija organizma, nikako ne smijemo zaboraviti i na dio koji se odnosi na probavu. Probiotici su puni dobrih bakterija koje pomažu radu crijeva i neometanom prolasku prerađene hrane, pa bi s vremena na vrijeme trebali biti ubačeni u ishranu kako bi se iskoristile i njihove beneficije.

Podijeli članak