Kupovina mladosti: Vježbanje podmlađuje ćelije

Izračunato koliko tačno

Sama farmaceutska industrija zarađuje milijarde na preparatima koji navodno podmlađuju kožu i daju svježiji, nekoliko godina mlađi izgled, a uz isto objašnjenje put do kupaca pronalazi i bezbroj drugih različitih artikala. Ipak, sve to je upitne funkcionalnosti dok se samo jedno i naučno potvrdilo kao efikasan eliksir mladosti čiju su efikasnost u smislu podmlađivanja naučnici čak uspjeli preračunati i u godinama.

Naime, istraživači sa Yozng univerziteta u Bringhamu, proveli su istraživanje nad više od 5.000 osoba, a interesantni podaci do kojih su došli, objavljeni su i u listu National Health and Nutrition Examination Survey.

Fokus istraživanja bio je na teleomerima, proteinskim završecima hromozoma čija dužina ukazuje na starost ćelija - što su duže, ćelije su mlađe. U istraživanju su povezane informacije o navikama vježbanja osoba, što je moglo dati jasnu usporedbu stanja ćelija osoba sa više, osrednje i jako malo fizičkih aktivnosti.

Zaključeno je da osobe koje su praktikovale jake fizičke aktivnosti kakvo je npr. trčanje od 40 minuta, pet dana u sedmici, imaju znatno duže teleomere, koje ukazuju na to da su njihove ćelije poput drugih i do osam godina mlađih.

"Ako želite da vidite pravu razliku u usporavanju vašeg biološkog starenja, čini se da ga lagano vježbanje neće sasjeći. Morate vježbati redovno na visokom nivou. Svi znamo da redovne fizičke aktivnosti pomažu smanjenu mortaliteta i produženju života, i isto tako znamo da dio te prednosti može biti zbog očuvanja teleomera", kazao je jedan od autora istraživanja prof. dr. Larry Tucker.

Podijeli članak