13 stvari koje niste znali o Conoru McGregoru

Najpoznatiji borac danas

Slavu i popularnost koju su svojevremeno imali prvenstveno zvijezde superteške kategorije boksa, na samo sebi poznat način uspio je steći UFC borac koji se čak ne bori ni u najžešćoj teškaškoj kategoriji. On je Irac Conor McGregor i definitivno je najveća zvijezda borilačkih sportova na Planeti.

Iako se o njemu svakoga dana piše, dosta stvari čak i ljudi koji detaljno prate njegov rad, ne znaju. Trinaest stvari posebno možemo svrstati u red takvih.

13. Njegova imovina se procjenjuje na 34 miliona dolara

Možda ne izgleda puno u poređenju sa drugim najvećim zvijezdama sporta, ali kada se zna da je Conor McGregor kao anonimus ušao u UFC prije samo četiri godine, te kada se kaže da je za poređenje Nate Diaz, čovjek koji ga je uspio pobijediti te koji je 15 godina u UFC-u, do sada zaradio oko 7 miliona dolara, stvari postaju jasnije.

12. Njegove cipele imaju svoj zasebni "pasoš"

Problemi bogatih, tako bi mogli opisati situacije u kojima se Conor McGregor nalazi na nekima od svojih putovanja, kada ulazi u zemlje koje imaju posebnu zakonsku regulativu koja se odnosi na zaštitu životinja. Tako njegove cipele koje su od aligatorove kože, zahtijevaju posjedovanje posebne dozvole kako bi s njima mogao bez problema ući u neke od tih zemalja.

11. Za malo je postao vodoinstalater

Široke narodne mase i vole Conora McGregora zato što je prošao trnovit put do uspjeha i nije ga dočekalo naslijeđeno bogatstvo niti ugodnost, kao što ne dočeka ni veliku većinu ljudi. Sa 17 godina današnja najveća zvijezda borilačkih sportova, krenula je na vodoinstalaterski zanat. Ipak nakon manje od godine pokušavanja, odustao je, zaključujući da to nije za njega, te odlučivši da se krajnje ozbiljno posveti izgradnji karijere borca.

10. Vlasnik je drugog najbržeg nokauta u MMA historiji

Dok današnje njegove borbe uživo gledaju desetine hiljada ljudi, jedna od njegovih borbi "iz podruma" ostala je posebno zapamćena. Dogodila se u aprilu 2011. godine, i trajala je svega 3,5 sekunde. Tada je ljevicom ekspresno u carstvo snova poslao Paddyja Dohertyja, što je drugi najbrži MMA nokaut ikada.

9. Diaz mu je nanio prvi poraz od 2010. godine

Prije gušenja koje je dobio od Natea Diaza na UFC 196 događaju, McGregor je posljednji put izgubio još 2010. godine, a tada ga je u "triangle" uhvatio Joseph Duffy.

8. Živio od socijalne pomoći

Prije svog 60.000 dolara vrijednog debija u UFC-u, Conor McGregor je dobijao socijalnu pomoć od svoje države, o čemu je i sam govorio: 

"Da budem iskren, ne znam šta se dešava ovdje, samo sam zaradio 60.000 dolara. Jedino razmišljam o tome kako ću ih potrošiti. Možda na lijep auto i neku odjeću ili neka odijela pravljena po narudžbi. Ovdje pravim pare, nisam imao novca prije ovoga, znate. Kao što sam rekao, dobijao sam 180 eura sedmične socijalne pomoći, a ovdje sam pored plate dobio 60 hiljada bonusa".

7. Ne štedi na svojim prijateljima

Pred UFC 180 događaj organizovan u Las Vegasu, McGregor je poveo cijelu pratnju sa sobom u znak zahvalnosti za podršku tokom godina. Njegov trenerski tim je tako boravio u vili od 12.000 kvadratnih metara, sa sedam spavaćih soba, bazenom olimpijskih dimenzija, đakuzijem, teretanom i prozorima od stropa do poda.

6. Uzor mu je bio Muhammed Ali

Conor McGregor je priznao da je kao dječak imao mnogo tuča sa vršnjacima, ali jedna priča mu je omiljena. Kada je imao 12 godina, jedna rasprava sa drugim dječakom se pretvorila u tuču, a što je vidio kao idealan trenutak da demonstrira neke stvari koje je naučio gledajući svog uzora. Zaletio se na dječaka i njegovih pet prijatelja urlajući iz sveg glasa "Muhammed Ali". Priča o tom događaju se brzo proširila po komšiluku.

5. Njegov trener John Kavanagh mu je spasio karijeru

Godine 2008. godine, karijera Conora McGregora je zamalo završila i prije nego što je počela. Nakon gubljenja prvih nekoliko borbi, McGregor se izgubio iz teretane i sve vrijeme i novac bacao na zabavu i izlaske. Tada mu je na razgovor kući došao trener John Kavanagh, koji je obećao da će svom nezrelom ali vanserijski talentovanom učeniku lično plaćati troškove treniranja, samo da se vrati u teretanu. Ovaj čovjek je još tada vidio u Conoru ono čega on sam nije bio svjestan.

4. Sa svojom Dee Delvin je u vezi od 2008. godine

Dama koja je s njim još od vremena dok nije imao funte u džepu, te koja ga je bodrila kroz sve izazove na putu do uspjeha, njegova je Dee Delvin s kojom ima i sina. "Moja djevojka je uz mene od samog početka. Pomagala mi je kroz cijelu karijeru. Da nije bilo nje, vjerovatno ne bih bio tu gdje sam danas", često govori slavni UFC borac.

3. Conor nije jedini snažan u svojoj porodici

Conor McGregor ima dvije sestre, a jedna od njih je Erin koja se takmiči na bodybuilding i fitness takmičenjima. Izrazito su bliski, a Erin će šaleći se nerijetko reći da je i jača od svog mlađeg brata.

2. Svoj prvi nokaut je napravio u prvoj rundi borbe

Godine 2007., sa 18 godina života, Conor McGregor je debitovao u MMA svijetu amaterskih borbi protiv Ciarana Campbela u Dablinu. Interesantno da je upravo tu borbu završio nokautom i to već u prvoj rundi. Nakon te borbe ponuđen mu je prvi profesionalni ugovor, a sve ostalo je historija.

1. Uvjeren je da bi Floyda Mayweathera ubio za manje od pola minute

Nerealnost u vidu izmišljenog rivaliteta između neporaženog, najplaćenijeg boksera svih vremena Floyda Mayweathera i Conora McGregora, pretvorila se u događaj koji će se po svemu sudeći i stvarno dogoditi, kada bi njih dvojica trebali ući u ring i odmjeriti snage po bokserskim pravilima i zaraditi čak i do 100 miliona dolara ponaosob.

Da je McGregor mašina za ubijanje u poređenju sa majstorom boksa kome 49 protivnika zaredom ništa nisu mogli, to je svima jasno, ali borba bez korištenja udaraca nogama i jiu-jitsu zahvata, ipak daje penzionisanom bokseru nerealnu prednost. Bilo kako bilo, McGregor je ubijeđen da bi Mayweathera ubio za manje od 30 sekundi, a jedna od izjava s kojom se vatra između njih dvojice razbuktala izgleda ovako:

"Kada bi me stavili licem u lice sa Floydom Mayweatherom, ubio bih ga za manje od 30 sekundi. Trebalo bi mi manje od 30 sekundi da se obmotam oko njega kao boa i zadavim ga".

Podijeli članak