Mahir Zuka: Svako od nas ima potencijal da napravi nešto korisno sa svojim životom

Nema odricanja

Mahir Zuka je počeo da se bavi Brazilskom Jiu Jitsom krajem 2015. godine a danas je drugi rankirani na UAEJJF listi. 

Mahir Zuka: Svako od nas ima potencijal da napravi nešto korisno sa svojim životom
Foto: Željko Svetinović

U razgovoru za Body.ba je pričao o svojim treninzima i načinu ishrane, te je dao jedan veoma koristan savjet za naše čitaoce.

Za početak, recite nam kada i kako ste se počeli baviti ovim sportom?

Prije svega, htio bih da vas pozdravim i da se zahvalim vašem portalu na pozivu za ovaj razgovor, kao i na tome što aktivno pratite sportaše i sportska dešavanja u našoj zemlji i regionu. Brazilska jiu jitsa je relativno mlad borilački sport/vještina na našim prostorima, međutim posljednjih par godina doživljava svoju ekspanziju što potvrđuje sve veći broj BJJ klubova kao i aktivnih takmičara u našoj zemlji. Za sebe mogu reći da sam relativno kratko u ovom sportu, te postoje momci i djevojke koji se mnogo duže bave brazilskom jiu jitsom od mene i koji su kod nas ujedno i pioniri ove vještine. Brazilskom jiu jitsom se aktivno bavim unazad tri godine, dakle počeo sam nekad krajem 2015. ili početkom 2016. godine i član sam kluba Bosnae Team United BJJ. Međutim, ono što me jedino možda izdvaja u odnosu na ostale praktikante ove vještine kod nas jeste da sam jedan od aktivnijih takmičara, kako na domaćim tako i na internacionalnim takmičenjima.

Prije početka aktivnog bavljenja BJJ-om, trenirao sam druge borilačke vještine koje su se uglavnom zasnivale na udaračkim tehnikama, a s obzirom da mi je oduvijek bio cilj postati što kompletniji borac, jiu jitsu-a je bila odlična opcija za učenje efikasnih hvatačkih tehnika te tehnika za borbu u parteru. Na kraju se iz svega toga rodila velika ljubav prema ovoj vještini, te je ona postala moj način života i svakodnevna aktivnost.

Foto: Željko Svetinović

Zašto ste se odlučili za ovaj sport?

Ono što me je privuklo da se počnem baviti BJJ-om, a kasnije i da to postane neizostavni dio moje svakodnevnice, jeste njena kompleksnost i efekat koji ona ima na razvoj jednog pojedinca. Ukoliko istražujete na internetu o brazilskoj jiu jitsi vrlo često ćete se susresti sa terminom „ljudski šah“ koji se koristi kao sinonim za BJJ, što je u potpunosti tačno. Niti jedna borilačka vještina ne angažuje istovremeno toliko fizičke spreme i moždanih vijuga kao što je to slučaj sa jiu jitsom. Sa svakim potezom je neophodno biti korak ili dva ispred svoga protivnika, a da pri tome angažujete svaki mišić na svome tijelu. Tako da sam u ovom sportu pronašao izazov i za svoj intelekt i za svoje tijelo. Recimo, zanimljiv podatak koji nam mnogo govori o korisnosti jiu jitse kao borilačkog sporta za razvoj pojedinca jeste taj da su u Abu Dabiju jiu jitsu uveli kao obavezan školski predmet u javnim školama, a taj primjer bi uskoro mogli slijediti i neki drugi gradovi i države.

Za svaki sport je potrebno i odricanje, recite nam čega vam se bilo najteže odreći?

Iskreno, ne bih to nazvao odricanjem, jer je to u mom slučaju jednostavno način života. Trening je i prije jiu jitse, a i sada kada se aktivno njom bavim bio moja svakodnevnica. Međutim istina je da je bilo neophodno posložiti neke prioritete u životu kako bih sve obaveze stizao na vrijeme i da pri tome ostaje jako malo vremena za neke druge aktivnosti. Ako bih već morao nešto navesti kao primjer onda je to ponekad nedostatak vremena, a kojeg bih rado posvetio meni dragim ljudima.

Koja je vaša najveća motivacija za treniranje?

Smatram da bi čovjek trebao nastojati da bude najbolji u onome čemu posvećuje svoje vrijeme i da pri tome treba dati svoj maksimum. Nikada ne treba stati i zadovoljiti se postignutim već se treba konstantno usavršavati i pred sebe postavljati nove izazove i ciljeve. Vrlo često kao vlastita motivacija mi na um padne Sokratov poznati citat u kojem je rekao: ‘Niko nema pravo da bude amater kada je fizička snaga u pitanju. Sramota je ostariti, a nikada ne spoznati jačinu i ljepotu za koju je tijelo sposobno.’

Lično pred sebe uvijek postavljam neke nove ciljeve i uvijek ima nešto novo što bih volio naučiti, savladati ili postići. Kada je jiu jitsa konkretno u pitanju, uvijek postoji neka nova tehnika koja se može naučiti, ili dodatno usavršiti tehnika koju već poznajem.

Foto: Željko Svetinović

Koliko ste vremenski posvećeni treninzima?

Treniram uglavnom svaki dan, obično jednom ili dva puta dnevno. Ukoliko su to pripreme za neko takmičenje onda je to dva puta dnevno, gdje je jedan trening jiu jitsa, a drugi trening je u teretani gdje radim na snazi i kondiciji. Okvirno i trening jiu jitse i trening u teretani traju po 2 sata. Izuzeci su povremeni odlasci u neki kamp, kada se obično svaki dan imaju po 3 treninga, sa fokusom na jiu jitsu.

O kakvim treninzima se radi?

Neki klasični trening jiu jitse bi se sastojao od početnog dijela u kojem se zagrijavamo, te radimo neke drill-ove, a to su obično pokreti koji su sastavni dio neke tehnike. Nakon zagrijavanja prelazimo na uvježbavanje određenih tehnika. Na kraju radimo nekoliko sparing borbi, te se istežemo. Trening u teretani koncipiram prema tome kako se osjećam. Na osnovu toga određujem intenzitet vježbanja, kao i težine koje ću koristiti tokom treninga. Svaki trening u teretani nastojim da podjednako pogodim sve velike mišićne skupine. Nisam pretjeran ljubitelj split treninga, jer smatram da za borilačke vještine tijelo treba posmatrati kao jednu cjelinu i tako formirati svaki trening. Iz tih razloga izolovanje mišićnih skupina kao što se to radi u klasičnom bodybuildingu ne smatram praktičnim.

Koje su vaše omiljene i neizostavne vježbe?

Na treningu jiu jitse omiljeni dio treninga su mi svakako sparinzi. Iako to nisu klasične vježbe, vi i vaš sparing partner za vrijeme sparinga birate intenzitet i nivo snage koji ćete koristiti i pri tome možete da simulirate i uvježbavate neke specifične situacije za realnu borbu i takmičenje. 

U teretani nemam neku posebno dragu vježbu, ali volim raditi treninge sa visokim intenzitetom i minimalnim pauzama između vježbi. To su obično neke varijacije kružnih treninga, ili određene varijante vježbi u superserijama, troserijama i slično.

Na koji način spremate vaš trening?

Za treninge jiu jitse imamo trenere koji su zaduženi za pripremu naših treninga. Formira se plan treninga za određeni period, te u tom periodu se fokusiramo na određeni set tehnika. Plan treninga se mijenja kada su pripreme za neko takmičenje. U toj fazi imamo veći broj sparing borbi, te vježbamo specifične borbene situacije koje bi se mogle desiti na takmičenju.

Što se tiče treninga u teretani, njih spremam sam jer se dugo godina bavim tom vrstom treninga. Smatram da najbolje poznajem svoje tijelo i koje su mu mogućnosti u određenom trenutku. Kao što sam vam i ranije naveo, volim da su treninzi visokog intenziteta, full body, sa minimalnim pauzama i kompleksnim vježbama. Vježbe konstantno mijenjam, kao i težine sa kojima radim. Pravim oscilacije između treninga sa velikim i malim težinama, tako da tijelo nema priliku da se adaptira na jedan oblik treninga. Često u trening uvrštavam i vježbe sa vlastitom težinom.

Drugi ste rangirani u UAEJJF listi u Bosni i Hercegovini, da li ste zadovoljni ovim rezultatom?

Ranking izgleda lijepo, ali nije naročito bitan i tačan pokazatelj iz više razloga. Prije svega da bi se mogla uspostaviti neka rang lista za našu zemlju potrebno je imati formiran savez, koji bi organizovao državno takmičenje i na osnovu tih rezultata kreirao rang listu, što nažalost mi nemamo. Nadam se da će se u skorijoj budućnosti pokrenuti neka priča u vezi toga. Ipak, postoji nekoliko odličnih turnira koji se organizuju u našoj zemlji, poput Sarajevo opena, Banja Luka opena i Pannonia opena i koji prave lijepu BJJ priču u našoj zemlji. Na navedenim turnirima sam učestvovao i osvajao svoju kategoriju. Na svjetskom nivou imaju dvije, možda i najpopularnije jiu jitsu federacije u kimonu, to su IBJJF i UAEJJF koje organizuju svoje turnire i imaju svoje rang liste. Imao sam priliku učestvovati na turnirima iz obje federacije i osvajati medalje, međutim za to je potrebno otići van naše zemlje jer kod nas još uvijek niti jedan turnir nema licencu za pokroviteljstvo jedne od navedenih federacija. Općenito što se tiče rezultata zadovoljan sam, ali ima tu još mnogo prostora za napredak. Ono što me svakako ispunjava jeste što imam priliku na ovaj način da se bavim onim što volim, a ujedno i budem ambasador naše zemlje, što mi je vrijednije od bilo kakve medalje.

Pored treninga, pretpostavljamo da pazite i na ishranu, šta je to što izbjegavate unositi?

Izbjegavam kuhani kupus, on mi baš nije omiljeni. Šalim se, iskreno nije baš da naročito pazim na ishranu u smislu sad da vagam hranu i zamaram se. Gledam da u toku dana unesem dovoljno hrane koja je bogata potrebnim makronutrijentima i namirnice koje obiluju vitaminima i mineralima. Pijem izuzetno velike količine vode. Jedna od prednosti kada se borite u velikim težinskim kategorijama kao što je to do 100,50 kg ili preko 100,50 kg je ta da ne morate vagati svaki zalogaj koji pojedete. Naravno to je sve opuštenije u fazi treniranja kada nisu pripreme za neko takmičenje. Situacija se mijenja u danima pred takmičenje, ukoliko je potrebno malo pripaziti da bi se postigla određena težinska kategorija. U toku dana naravno pazim kada jedem i to je obično nekoliko sati prije treninga, kako bi se dobrim dijelom hrana uspjela provariti.

Da li u vaš način ishrane spadaju i naša tradicionalna jela? (pita, ćevapi, sarma...)

Gdje ste vidjeli Bosanca i Hercegovca bez pite, ćevapa i sarmi? Mnogo volim hranu i volim da jedem, a naša tradicionalna kuhinja mi je omiljena. Tako da sva ta naša jela jedem s vremena na vrijeme, čovjek si treba dati oduška, zar ne? Osim slanih jela volim i naše tradicionalne kolače, hurmašice, baklave, ružice, kadaif...

Šta mislite o suplementima ishrane i da li ih vi koristite?

Nemam ništa protiv suplementacije, to su dodaci prehrani koji bi trebali da „poguraju“ sportaše kroz teške treninge, te doprinesu njihovom bržem oporavku. Dakle, u slučajevima kada sportaš zbog velikog broja napornih treninga nije u stanju da unese sve potrebne nutrijente putem ishrane, onda koristi suplemente kako bi nadomjestio ono što je u njegovom slučaju u deficitu. Međutim, kod nas je najveći problem što ljudi ne shvataju svrhu suplemenata i način njihove upotrebe. Većina koristi suplemente kao supstitut za pravu hranu. Osim toga, postao je trend da sada gotovo svaki rekreativac u teretani pa i oni koji treniraju recimo svega dva puta sedmično sa sobom okolo nose šejkere i miksaju različite prahove, a kući ne pojedu niti jedan normalan obrok. Ja lično nemam praksu da koristim suplementaciju. Trudim se da sve potrebne nutrijente unesem kroz ishranu, ciljajući da to budu sirovine domaćeg porijekla, ukoliko je to moguće. Industrija suplemenata je multimilijarderska industrija i koriste se nenormalno visoke svote novca u reklamne svrhe, a ja lično nisam ljubitelj bilo čega što je previše komercijalizovano. Također, ne sviđa mi se ni sam proces dobivanja većine suplemenata, kao ni način uzgoja životinja koje se koriste u tom procesu.

Da li se bavite još nečim pored sporta?

Nažalost, kod nas samo pojedinci imaju privilegiju da se fokusiraju samo na sportsku karijeru i ne razmišljaju o ostalim životnim problemima. Nadam se da će se to u skorijoj budućnosti promijeniti, jer smo mi zemlja koja zaista ima mnogo talenata u različitim sportovima koji bi mogli mnogo više postići uz malo bolju infrastrukturu i podršku. Inače, ja sam diplomirao i magistrirao na Eknomskom fakultetu u Sarajevu i radim u struci. Pored posla i sporta, volim da putujem te uglavnom uvijek nastojim da ukombinujem jiu jitsu i neko putovanje. Slobodno vrijeme volim da koristim za boravak u prirodi, na planini, te uživam u svim adrenalinskim sportovima. Osim toga volim da čitam kvalitetnu literaturu i volim jezike, trenutno učim arapski jezik.

Prema Vašem mišljenju, koliko je opuštanje potrebno za sportaše?

Svima nam je s vremena na vrijeme potrebno neko opuštanje od ubrzanog načina života i stresa koji on sa sobom nosi. Tako da ni sa sportašima nije ništa drugačije. Ono što bih ja izdvojio, a karakteristično je za sportaše to je u opuštanje u dva slučaja, opuštanje od napornih treninga i općenito od treniranja, i druga vrsta opuštanja jeste ono pred takmičenje. U prvom slučaju kada je riječ o opuštanju od napornih treninga, mislim da je to neophodno za svakog sportaša kako bi se izbjegla mogućnost pretreniranosti ili eventualno kako ne bi došlo do neke vrste zasićenosti. Lično za ovaj vid opuštanja volim da koristim bazen ili odlazak u prirodu. U drugom slučaju kada je u pitanju opuštanje pred takmičenje, tu je svaki sportaš specifičan za sebe i vrlo često ima neki svoj ritual. Također nivo treme kod svakog takmičara nije isti, pojedinci imaju jako malo treme, dok druge „pojedu“ trema i adrenalin. Shodno tome svaki pojedinac mora pronaći svoj adekvatan način pripreme koji će njemu najviše odgovarati. U mom slučaju pred borbu volim da se osamim i da se fokusiram na borbu i protivnike.

Foto: Vanja Lisac

Koji vid opuštanja/meditacije je Vama najdraži?

Važan aspekt u mom životu predstavlja vjera, te je obavljanje dnevnih namaza moj oblik meditacije i duhovnog opuštanja.

Imate li savjet za naše čitaoce?

Smatram da smo svi ovdje sa nekim određenim ciljem i da svako od nas kao pojedinac ima potencijal da napravi nešto korisno sa svojim životom. Najgore je proživjeti prosječan život nakon kojeg ćete žaliti za stvarima koje niste uradili. Tako da bih na kraju dodao samo citat Mark Tvena : “Za dvadeset godina, bit ćete više razočarani stvarima koje niste učinili nego onima koje jeste. Zato isplovite iz sigurne luke. Istražujte. Sanjajte. Otkrijte.”

Komentari (3)

Ne bi Mahir imao curu koja bi se tako javno ponižavala i pisala s tim imenom... hjoj. Molim cure za malo dostojanstva.. znamo da je poželjan momak, ali makar malo dostojanstva. Lijep pozdrav!

Mahirova prijateljica

Ima, ne srkiraj se. xD

Mahirova djevojka

Fali vam pitanje ima li djevojku

Selma Omwrocov
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak