Ignorisani mišići koji daju simetričan izgled

Često zaboravljeni

Dok se većina bazira isključivo na vježbanje najvećih i onih najatraktivnijih mišića, postoji i niz često zaboravljanih i ignorisanih, manje popularnih mišića, ali onih koji u stvari imaju veliki uticaj na dojam simetričnosti tijela. Za neke od njih dobar dio vježbača ne zna ni da postoje, a njihov razvoj će svi veoma brzo primijetiti i odati priznanje na tome jer upravo oni prave razliku između pravih bodybubuildera i onih koji to samo pokušavaju biti.

1. Serratus Anterior

Ako bismo pokušali prevesti naziv ovog mišića i tako približiti ljudima o čemu se radi, bio bi to prednji nazupčani mišić. Radi se o mišiću koji prekriva rebra i koji kreira figuru tako da i prsa i stomak izgledaju mnogo bolje kada se on s obje strane ističe. Pored izvođenja pullovera i povlačenja prema dole, te redovnih istezanja, za lijepu vidljivost serratusa potrebno je spustiti i indeks tjelesne masti.

2. Brachialis

Brachialis ili nadlaktični mišić, nalazi se ispod čuvenog bicepsa i do izražaja posebno dolazi prilikom preklapanja lakta. Ujedno je i najjači mišić koji pravi pregib zgloba lakta i prvi koji se jasno ocrtava nakon pogleda ispod bicepsa i tricepsa.

3. Tibialis Anterior

Prednji mišić cjevanice, odnosno tibije, mišić je koji prekriva prednju stranu kosti potkoljenice. Iako ne spada među mišiće lista, koji se inače sastoje od dva mišića - soleusa i gastrosnemiusa, pored jače zaštite cjevanice daje i mnogo ljepši dojam jakih nogu.

4. Sternocleidomastoid

Snažni parni mišić vrata koji se sa obje strane vrata nalazi u funkciji veze medijalnog dijela ključne i sljepočne kosti. Pored učvršćenja veze glave i trupa, sternocleidomastoid pomaže i kod disanja, a njegova širina postignuta zaista ekstremno rijetko viđenim vježbanjem vrata, daje mnogo ljepši dojam tijela stvarajući sliku simetrije vrata sa razvijenim ramenima.

Podijeli članak