Koraci do topljenja sala bez ikakvih vježbi

Bez doticanja tegova

Vježbanje se generalno smatra jednim od glavnih okidača topljenja masnih naslaga, dok ljudi obično nisu ni svjesni snage koja leži u jednostavnom regulisanju ishrane. Tim vođeni, u nastavku ćemo iznijeti preporučenih pet koraka regulacije ishrane koji će bez ikakvih vježbi i bez pukog doticanja tegova uticati na to da se pokrene proces topljenja sala.

1. Jesti više proteina

Jeste li znali da se kalorije tope i bez ikakvog pomicanja tijela, te da se na taj način organizam održava u životu? Taj broj kalorija potrebnih za održavanje funkcija tijela naziva se bazalni metabolizam. Jedan od najvećih potrošača energije među procesima u organizmu je varenje hrane, a varenje hrane bogate proteinima pali mnogo više kalorija nego što je slučaj sa varenjem hrane bazirane na ugljikohidratima.

2. Koristiti BCAA pre-workout

Lanac aminokiselina poznat kao BCAA koji se koristi kao dosta cijenjen suplement koji olakšava održavanje mišića tokom dijete, kroz istraživanja se pokazao kao odličan pomagač topljenju masnih naslaga jer sportisti koji koriste BCAA u prosjeku istope 17 posto više masnih naslaga od onih koji ne koriste.

3. Zeleni čaj

Jedan od najstandardnijih elemenata ishrane sportista tokom faza dijete zbog svojih diuretskih svojstava, zeleni čaj je i iznimno snažan antioksidans, koji čuva zdravlje i konstantno se bori protiv "vodene debljine" koja drastično mijenja tjelesnu formu.

4. Uzimanje ribljeg ulja

Riblje ulje nosi toliko beneficija za ljudsko zdravlje da je prava šteta ne koristiti ga tokom većeg dijela godine. Riblje ulje sa dobro poznatim Omega-3 masnim kiselinama čuva zdravlje srca, te ujedno dokazano potiče topljenje sala svakodnevnim korištenjem.

5. Jesti najveći obrok poslije najvećih fizičkih izazova

Nakon najvećih i najtežih fizičkih izazova u danu, obrok bi trebao biti najobilniji i sa najvećim udjelom proteina. Takav raspored obroka utiče povoljno na prehranu rast i očuvanje mišića, te se najbrže iskorištava onemogućavajući eventualno debljanje koje bi isti obrok mogao pokrenuti u drugom periodu dana.

Podijeli članak