Neprobojni zidovi: 20 najboljih defanzivaca ikada

Dvadeset najboljih

Da bi jedan igrač bio defanzivac vrhunske klase, on mora istovremeno posjedovati i ogromnu fizičku, ali i psihičku snagu. Ti igrači su pravi ratnici koji obično i drže svoj tim na okupu, bodre saigrače i ginu čuvajući zadnju liniju kada redovi ispred njih popucaju.

Mnogo je takvih fudbalskih gladijatora koji su posjedovali sve navedene karakteristike, a ako bi morali izdvojiti 20 najboljih ikada, tada bi se morala spomenuti sljedeća imena.

20. Philipp Lahm

Čovjek za kog je jedan trener poput Pepa Guardiole rekao da je najinteligentniji igrač s kojim je radio, a radio je sa sve samim velikanima, dovoljno govori o Philippu Lahmu. Velikan Njemačke i Bayerna, nedavno je okačio kopačke o klin.

19. Tarcisio Burgnich

Italijanski maestro defanzivnog reda Tarcisio Burgnich, čovjek je koji je osvajao titule i sa Juventusom i sa Napolijem. Osvajao je četiri puta šampionat Serie A, dva puta Evropski kup, te dva Interkontinentalna kupa. Devetnaest godina je bio nepremostiva prepreka pred napadačima, i to u klubovima: Udinese, Juventus, Palermo, Inter i Napoli.

18. Sergio Ramos

Zapovjednik odbrane generacije Real Madrida koja je jedina u historiji uspjela odbraniti trofej Lige prvaka, bez ikakve sumnje je jedan od najboljih defanzivaca ikada, a ono što ga čini mnogo drugačijim od svih ostalih kolega je golgeterski dar. Sergio Ramos je u 364 odigrana meča za Real zabio posve nevjerovatna 49 gola.

17. Cesare Maldini

Otac mlađim generacijama dobro poznatog asa Paola Maldinija, Cesare, bio je rijetko viđena klasa defanzivca. Kroz karijeru je stekao ogromno poštovanje svih ljubitelja fudbala, a inače je kormilario zadnjim linijama Triestine, Milana i Torina.

16. Bobby Moore

Nekadašnji kapiten zlatne generacije reprezentacije Engleske, čovjek je koji je predvodio odbranu West Ham Uniteda čak 544 puta, te koji je bio toliko nezamjenjiv u domovini da je sa 108 nastupa postao i tada rekorder po broju nastupa za nacionalni tim.

15. Carles Puyol

Dugogodišnji kapiten Barcelone koja je tokom njegove ere kao vođe iznjedrila igrače poput Ronaldinha, Messija, Inieste i mnogih drugih majstora. Puyol je ostao sinonim za borbenost i požrtvovanost za svoj omiljeni dres.

14. Fabio Cannavaro

O italijanskom majstoru zadnje linije je dovoljno reći da je jedini defanzivac koji u svojim vitrinama ima Zlatnu loptu, što je najveće moguće priznanje u svijetu fudbala, pa u njegovom slučaju ima posebnu težinu.

13. Ruud Krol

Holandski as Ruud Krol, rijetko je viđeni univerzalac koji je mogao odlično igrati na svim pozicijama u odbrani, pa čak i u veznom redu na poziciji defanzivnog veznog. Najbolji je odbrambeni igrač generacije, a važno je napomenuti da je čak 12 godina proveo u Ajaxu, tada jednom od najjačih klubova svijeta.

12. Carlos Alberto Torres

Brazilski desni bek zapamćen po genijalnoj igri u defanzivi, ali i po golu u finalu Svjetskog prvenstva kojim je svojoj nacionalnoj selekciji obezbijedio trofej šampiona svijeta. Bio je to jedan od najčuvenijih pogodaka ikada postignutih.

11. Giacinto Facchetti

Legenda Intera Giacinto Facchetti, bio je lijevi bek koji je svoju kompletnu karijeru proveo u voljenom plavo-crnom dresu. Bio je toliko dobar da se konstantno nalazio u borbi za Zlatnu loptu, a 1965. godine mu je taj trofej za malo izmakao, te je proglašen drugim najboljim na svijetu.

10. Leovegildo Lins da Gama Junior

Brazilski nekadašnji maestralni lijevi bek sa odličnim pregledom igre kao dodatkom, i odličnim snalaženjem i u venom redu, našao se na Peleovoj listi od 125 najvećih fudbalera koji su se ikada pojavili na svijetu.

9. Frank Rijkaard

Holanđanin koji je kao trener sa Barcelonom osvojio sve, kao igrač je bio pravi nezaobilazni zid od kog su prezali protivnički napadači. Najveći dio karijere je proveo u Ajaxu, u koji se na kraju i vratio te odigrao dvije posljednje sezone u karijeri.

8. Roberto Carlos

Po mnogima najbolji lijevi bek svih vremena, Roberto Carlos je legenda brazilskog i svjetskog fudbala. U redovima Real Madrida je ostavio dubok trag kroz čak 11 godina nastupanja u bijelom dresu.

7. Mauro Ramos

Mauro Ramos je legenda defazivnih pozicija na fudbalskom igralištu, o kojoj i dalje kruže priče i mitovi o sposobnostima u zračnim i klizećim duelima. Kao kapiten Brazila je 1962. godine podigao čuveni zlatni trofej Svjetskog prvenstva.

6. Cafu

Najdugovječniji kapiten Brazila svih vremena, koji je predvodio svoj nacionalni tim na čak četiri Svjetska prvenstva od 1994. do 2006. godine, od kojih je u dva navrata upravo on podizao trofej prvaka svijeta. Cafu je bio desni bek ili stoper, ovisno od potrebe, a karijeru je okončao kao igrač AC Milana.

5. Djalma Santos

Brazilska legenda koju stručnjaci bez ikakve sumnje smatraju jednim od najvećih desnih bekova svih vremena. Također, bio je iznimno potkovan i tehnički i sjajno predvodio napade.

4. Alessandro Nesta

I mlađi ljubitelji fudbala su imali sreću što su mogli gledati jednog od najvećih stopera svih vremena na djelu. Alessandro Nesta je bio pravi stub odbrane Lazija, a zatim Milana devet, odnosno punih deset sezona.

3. Franz Beckenbauer

Jedan od par najpoštovanijih ljudi iz svijeta fudbala definitivno je veliki Franz Beckenbauer. On je osoba koja se najviše pita u njemačkom fudbalu, a nije ni čudo kada je jedan od ratnika, defanzivaca koji su slavu stekli boreći se na terenu bez i najmanje uzmicanja.

2. Franco Baresi

Centralni defanzivac koji je punih dvadeset godina branio boje AC Milana, te kapiten sa 15-godišnjim iskustvom. Smatra se jednim od najvećih defanzivaca koje je svijet ikada vidio, a ovdje je svrstan na fantastičnu drugu poziciju vječne liste.

1. Paolo Maldini

Najbolji od najboljih, najveća legenda defanzivnih pozicija na fudbalskom terenu je italijanski maestro Paolo Maldini. Da se radi o rasnom defanzivcu najjače klase, govori činjenica da mu je otac ranije spomenuti Cesare Maldini, također jedan od najboljih braniča svih vremena. Paolo, koji ima samo jedan klub u svojoj biografiji - AC Milan za kog je nastupio 647 puta u karijeri, karijeru je završio 2009. godine.

Podijeli članak