Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih oboljenja. I dok se u najvećem dijelu svijeta prevelika debljina smatra odbojnom i nikako lijepom za vidjeti, u određenim zemljama svijeta se smatra potpuno normalnim, pa čak i poželjnim.

Tako se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prema procentu učestalosti pojave prevelike debljine samo među pripadnicama ženskog spola, daleko ispred ostalih izdvaja pet država.

1. Nauru

Republika Nauru je otočna država u Tihom okeanu nedaleko od ekvatora. Ono što je zabilježena kao osnovna karakteristika stanovništva ove države-otoka je to što je stanovništvo skoro kompletno predebelo. Čak 93 posto žena spada u red pretilih, a istovremeno ova mala zemlje je i vodeća u svijetu po procentu dijabetesa tipa 2, sa čak 40 posto oboljele populacije.

2. Tonga

Kraljevina Tonga pacifička otočna država na nizu od 177 otoka jugozapadno od Samoe, a istočno od Fidžija. Odmah poslije Naurua, stanovništvo Tonga drži vodeće pozicije u svijetu po procentu pretilosti stanovništva. Čak 60 posto ima veliki višak kilograma, od čega je u toj grupi većina žena. Naime, 70 posto od broja svih pripadnica ženskog spola dobi između 15 i 85 godina spada među pretile.

3. Savezne Države Mikronezije

Otočna država u Tihom okeanu, koja se nalazi sjeveroistočno od Papua Nove Gvineje, također je jedna od onih iznimno lijepih malih zemalja u okeanu za koje bi slabo ko pomislio da ima veoma debelo stanovništvo.

4. Kukova Ostrva

Kukova (Cookova) Ostrva, predstavljaju državu 15 malih otoka u južnom Tihom okeanu koja funkcioniše kao slobodno pridružena Novom Zelandu. Kao što je čest slučaj sa pacifičkim državicama, i na Kukovim Ostrvima je iznad 70 posto stanovništva pretilo, sa posebnim naglaskom na žensku populaciju.

5. Niue

Otočna država u južnom Pacifiku, u blizini Tonge i 2.400 km sjeveroistočno od Novog Zelanda, prosječnim indeksom tjelesne masti svog stanovništva zatvara listu TOP 5 država sa najizraženijom pretilošću. Na fotografiji su prikazane misice Niuea, kao najveći ideal ljepote tamošnjeg naroda, a za koje je evidentno da imaju značajan višak kilograma.

Podijeli članak