Začin koji je dobrim dijelom krivac za preveliku debljinu ljudi

Mnogi pretjeruju sa soli

Pored manje-više svima poznatog uticaja makronutrijenata na tjelesnu figuru, čak i pojedini mali mikronutrijenti mogu imati žestok uticaj.

Začin koji je dobrim dijelom krivac za preveliku debljinu ljudi

Tako osobe koje u svojoj ishrani imaju malo veće količine natrija od onih koje su inače preporučene i dovoljne za optimalno funkcionisanje organizma, rizikuju povećanje broja na vagi, ali istovremeno i izlažu se nizu ozbiljnijih rizika.

Za one koji ne znaju, natrij u obliku kog svi unose ishranom nije ništa drugo do kuhinjska so. Upravo uticaj soli su istraživači na Queen Mary univerzitetu u Londonu posebno ispitali i utvrdili prilično zabrinjavajuće podatke. Ono što je utvrđeno je to da ljudi općenito unose više soli nego što im je potrebno, a postoji veliki procenat onih koji na dnevnoj bazi unose i po četiri puta veće količine natrija od preporučenih.

Problem je u tom što natrij potiče nakupljanje vode u tkiva, te tako povećava tjelesnu masu na ne baš dobar i lijep način, a uz to i otežava topljenje masnih naslaga, te usporava metabolizam.

Pomenuto istraživanje rezultiralo je zaključkom da svaki dodatni uneseni gram soli, preko preporučene gornje granične vrijednosti, povećava rizik od pretilosti za čak četvrtinu, pa je to sasvim dovoljno upozorenje i preporuka šta da prvo čine svi oni koji se bore sa viškom kilograma.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak