Čujemo to stalno, držite se podalje od soli, pazite na unos natrijuma! Možda ste se zapitali zašto se ovo tako često naglašava? Body.ba vam u nastavku otkriva šta previše soli može učiniti vašem tijelu:
Jednostavno objašnjeno: Zašto je unos previše soli loš za vaše zdravlje?
Budite pažljivi prema svom tijeluNajveći problem rafinirane kuhinjske soli je taj što vaše tijelo ne može apsorbirati natrijum-hlorid (so) u ovom obliku. To znači da u rafiniranoj kuhinjskoj soli nema zdravih hranljivih sastojaka. Vaše tijelo se ne može zavarati; zna da ne konzumirate prirodnu morsku sol, te vaše tijelo primjećuje hemijski prerađen imitator i odbija ga apsorbirati.
Još jedan razlog zbog kojeg ćete se htjeti držati podalje od rafinirane kuhinjske soli je visoka koncentracija natrijum-hlorida. Zbog toga se u vašim tkivima nakuplja voda što dovodi do celulita, bubrežnih kamenaca i pogoršava reumatoidni artritis.
Pa koliko vam soli treba?
Ljudi bez problema visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti ne bi smjeli prelaziti 1500 mg natrijuma dnevno (3,75 g soli) - otprilike polovinu čajne kašike. Isto tako trebate biti svjesni da je tri četvrtine soli koju jedemo već u hrani koju kupujemo.
Mogli ste nešto napisati i o važnosti joda, a istim je bogata ova naš Tuzlanska so. Ne može se baš sve kopirati od stranaca i predstavljati kao vrhovna činjenica. Ili dajte nam nekog nešeg stručnjaka, ko se razumije u stvar pa da objasni detaljnije.