Pet UFC boraca sa najviše crnih pojaseva

Višestruki majstori

Crni pojas je u cijelom svijetu poznat kao sinonim za majstorstvo u nekoj borilačkoj vještini. Najveći talenti i najsvestraniji borci, mogu se pohvaliti s tim da u svom vlasništvu imaju više od jednog crnog pojasa te da vrhunski vladaju sa više vještina. 

Međutim, postoje i momci koji su zaradili ugovor sa čuvenim UFC-om iz jednog od glavnih razloga što su istovremeno majstori velikog broja majstorskih zvanja i u svom posjedu imaju čak po tri ili više crnih pojaseva. Pet boraca se po tome posebno ističe.

Rashad Evans

Američki MMA borac koji se takmiči u srednjoj kategoriji UFC-a, iza sebe ima uspješne nastupe i u teškoj kategoriji, te je bivši UFC šampion poluteške kategorije.

O kako svestranom borcu se radi najbolje govore njegovi crni pojasevi iz:

- Karatea

- Gaidojutsua (Greg Jackson submissin fighting system)

- Brazinskog jiu-jitsua

Stephen Thompson

UFC borac velter kategorije i bivši kikbokser Stephen Thompson, poznat je kao jedan od najkompletniji boraca Ultimate Fighting Championshipa. U amaterskom i profesionalnom boksu drži skor od 57-0, a vlasnik je crnih pojaseva iz sljedećih vještina:

- Kempo karatea

- Japanskog jiu-jitsua

- Američkog kikboksa

Georges St-Pierre

Jedan od najvećih boraca svih vremena i najslavniji UFC šampion velter kategorije Georges St-Pierre, u svom posjedu također ima tri crna pojasa. Radi se o majstorskim zvanjima iz:

- Kyokushin karatea

- Gaidojotsua

- Brazilskog jiu-jitsua

Fabricio Werdum

Bivši UFC šampion teške kategorije, dvostruki svjetski šampion u brazilskoj jiu-jitsi, dvostruki evropski jiu-jitsu šampion i dvostruki osvajač Abu Dhabi Combat Club turnira. Sve to je Fabricio Werdum, koji je vlasnik najviših zvanja iz:

- Judoa

- Brazilskog jiu-jitsua

- Muay Thaija

Anderson Silva

U svijetu mješovitih borilačkih vještina (MMA), Anderson Silva je najveći borac svih vremena koji se može porediti sa najvećim legendama borilačkih vještina svih vremena. Brazilac je kog UFC pamti kao najdominantnijeg šampiona sa rekordnih 6 godina, osam mjeseci i 27 dana provedenih na vrhu, sa 16 uzastopnih pobjeda i 10 odbrana titule.

Anderson Silva je vlasnik crnih pojaseva iz:

- Tae Kwon Doa

- Muay Thaija

- Brazilske jiu-jitse

Također, u svom posjedu ima i zvanje vlasnika žutog konopca borbenog brazilskog plesa Capoeire, u kojem se rangiranje inače vrši prema konopcima boja sadržanim u zastavi Brazila.

Podijeli članak