Kako se spremiti za fotografisanje u top formi

Uputstva profesionalaca

Sportski život i iscrpljujući treninzi iz dana u dan, za fitness profesiolance ali i rekreativce vrhunac doživljava prilikom javnog pokazivanja urađenog, bilo da se to događa na bini pred žirijem, ili pred objektivima fotoaparata koji trebaju zabilježiti krajnje uređenu tjelesnu formu.

Kako se u takve prilike ne dolazi bez prethodne pripreme, prema uputstvima profesionalaca bi cijelih sedam dana ranije trebalo početi praviti korake koji osiguravaju najbolji mogući prizor na dan javnog prikazivanja napravljenog posla. Ukoliko i sami želite vidjeti kako izgledate u svom trenutno najboljem izdanju, ovo su uputstva koja dan za danom treba slijediti.

Sedam dana ranije

Definisati svoj kalorijski unos, regulisati količine unosa proteina, ugljikohidrata i masnoća i držati se toga kroz sljedećih nekoliko dana. Uz to, važno je eliminisati i sve potencijalne alergene kakvi su mliječni proizvodi, soja i namirnice koje sadrže gluten.

Tri dana pred fotografisanje

Odraditi posljednji trening u sedmici i to tempirati upravo trening one grupe mišića koja treba biti najnaglašenija u subotu, za većinu su to ruke i prsa. Ne vježbati trbušnjake. Nakon završetka treninga, povećati unos ugljikohidrata na 2 do 3 grama po kilogramu tjelesne mase.

Dva dana pred fotografisanje

Prilagoditi količinu unosa ugljikohidrata ako je potrebno, ovisno o izgledu tijela i čvrstoći mišića. Ukoliko mišići djeluju mali i ispuhani, povećati unos UH, a ukoliko se počne javljati nadutost i mišići postanu mekši, tada unos UH treba blago smanjiti.

Dan pred fotografisanje

Ponovo, ukoliko se javi potreba, treba korigovati količinu unosa ugljikohidrata. Prestati unositi so u organizam sljedeća 24 sata, te također smanjiti unos vode posebno pred spavanje.

"Dan D"

Nastavak izbjegavanja soli i svega što bi moglo natrij u tom obliku ubaciti u organizam. Piti što manje količine vode sve do ciljanog trenutka i skidanja majice, kada bi se trebala ukazati daleko bolja figura nego što je bio slučaj sedam dana ranije.

Podijeli članak