Tri najveće zablude ljudi koji počinju vježbati

Laži i neznanje

Kada se tek počinje vježbati i postave prvi fitness ciljevi, neke od najučestalijih zabluda vezanih za funkcionisanje ljudskog tijela isplivaju na površinu i većinu zaustave na putu napretka čak i prije pojave prvih ozbiljnijih promjena.

Kada i na koji način ubaciti vježbe s tegovima u svoj trening plan, te na koji način konačno izraziti atraktivne trbušne mišiće, pitanja su za koja se najčešće vežu takve zablude.

Prvo treba skinuti salo pa onda početi vježbati s tegovima

Možda i najveća greška početnika u vježbanju je to što misle da se mrša jedino i isključivo izvođenjem kardio vježbi, te da je količina izbačenog znoja mjerilo kvalitete sagorijevanja sala. Prava istina je da se uz vježbanje s tegovima moguće mnogo brže dovesti u dobru tjelesnu formu, i to iz razloga što teški napor kakvo je dizanje tegova troši izrazito mnogo kalorija, a ono što je najbolje od svega je to što se kalorije nastavljaju trošiti i satima nakon treninga radi oporavka i reparacije mišićnih vlakana.

Za vidljivost "pločica" najvažnije je vježbati trbušne mišiće

Za vidljivost trbušnih mišića ili popularno "pločica" najvažnije je istopiti sloj masnih naslaga koje se nalaze između mišića i kože stomaka i koje svojim postojanjem prave barijeru i čine stomak takvim da se uopšte ne vide konture six-packa kojeg svako ljudsko biće svakako ima. Stoga, shvatanje da indeks tjelesne masti treba spustiti na nekih 12% da bi se pojavile pločice, najvažniji je element napretka.

Trbušne mišiće treba vježbati svaki dan

Najuspješniji fitness modeli za čijim isklesanim stomakom uzdišu svi, trbušne mišiće ne vježbaju više od dva puta sedmično, i to je prava istina. I ta grupa mišića je na kraju krajeva slične strukture kao i ostali mišići ljudskog tijela, i potreban joj je odmor i izbjegavanje pretreniranosti koja vodi u nazadak. Ponovo treba imati na umu to da je glavni posao potrošiti kalorije i tako srezati masne naslage na stomaku, a jedan ili dva izvedena kruga vježbi za trbušne mišiće će biti dovoljni da ih zategnu i učine jačim i spremnim za otkrivanje.

Podijeli članak