Zašto ste uvijek gladni ? - 5 razloga

Prestanite se prejedati

Jeste li imali one dane kad ste osjećali da biste mogli sami pojesti čitavo janje ? Stručnjaci objašnjavaju šta se događa kada stalno osjećate glad.

Ako ste stalno gladni možda postoji medicinsko objašnjenje. Sljedeći put kada osjetite glad, možda neke od ovih razloga možete kriviti.

1. Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna može uticati na to koliko ste gladni i koliko jedete, kaže nutricionistica Cassandra Burns.
„Utvrđeno je da kratak san smanjuje nivo hormona leptina, koji inhibira glad, a povećava nivo hormona grelina, koji stimuliše glad. To je jedan od razloga zašto loš san može dovesti do povećanja tjelesne mase. "

2. Dehidrirate

Jeste li stvarno gladni - ili samo žedni? "Ponekad žeđ može biti pogrešan signal za glad", objašnjava Cassandra. "Osjećamo glad, a zapravo sve što trebamo je čaša ili dvije vode! "Voda je također potrebna da bi naše stanice koristile hranjive tvari iz hrane koju jedemo; i nedostupnost hranjivih tvari uzrokuje da naše tijelo žudi sve više za hranom. Ovo je još jedan od razloga da pijete vodu tokom dana, a ne samo kada ste žedni. "Ako pijete vodu između obroka osjećat ćete se punije, i može pomoći u upravljanju apetitom. Važno je da ne pijete puno vode prije, tokom ili poslije obroka: to razrjeđuje probavne sokove i može imati negativan uticaj na probavu. "

3. Trudni ste

Kažu da jedete za dvoje, a da li je to zaista razlog zbog kojeg imate povećan apetit? Cassandra kaže: "Ima smisla da se tokom trudnoće povećaju apetit i kalorije - jedete za dijete, ne možete se boriti protiv toga. "Međutim, u ovoj situaciji je važnije nego ikada napraviti zdrav izbor hrane. To znači jesti pravu, zdravu hranu i izbjegavati prerađene i rafinirane namirnice i previše sokova i slatkiša. Držite kuhinju opremljenu zdravom hranom i pripremite zdrave zalogaje unaprijed kada to možete.  Jedite hranu bogatu hranjivim tvarima - ona će vam pomoći da zadovoljite potrebe vašeg tijela (i vaše bebe) i manje ćete se prejedati.

4. Sinoć ste previše jeli

Cassandra kaže: "Kada jedemo puno ugljikohidrata, brzo se apsorbiraju u tijelu kao šećeri. Ovaj šećer (posebno glukoza) u našoj krvi uzrokuje oslobađanje inzulina. Budući da cijeli šećer brzo dođe do krvi, to izaziva glad. "Da biste to spriječili, najbolje je izbjegavati rafinirane ugljikohidrate i odabrati obroke koji sadrže umjerenu količinu nerafiniranih ugljikohidrata (batat ili smeđa riža) u kombinaciji s dobrim proteinima, poput komada ribe ili piletine, i povrće bez škroba poput brokula ili drugog zelenog povrća.
To će omogućiti da se ugljikohidrati probavljaju i apsorbiraju sporije, držat će vas sitim - i neće izazvati val inzulina koji će učiniti da vam padne šećer. "

5. Pod stresom ste

Najmanji "stresni" događaj u vašem životu - kao što je gubitak telefona, ključeva ili novčanika - može vas dovesti do toga da posegnete za grickalicama. Postoji li razlog zbog kojeg više jedete kada ste pod stresom? Dr. Marilyn Glenville, nutricionistica kaže: "Nakon stresnog događaja, razina kortizola u krvi često ostaje visoka neko vrijeme, povećavajući apetit. Vaše tijelo misli da biste trebali napuniti gorivo nakon svih stresova. To je razlog zašto ljudi sa stresnim stilom života vrlo često osjećaju glad.

Podijeli članak