3 zdrave proteinske salate za lakšu definiciju

"low calorie" obrok

Bliži se ljeto i vrijeme je da muškarci popune rukave sa bicepsom i tricepsom, a djevojke pokažu zašto su radile čučnjeve cijelu zimu. Naravno, period je kada većina rekreativaca kreće sa fazom "definicije" odnosno redukcije potkožnog masnog tkiva. U procesu redukcije masnog tkiva, izuzetno je važna prehrana, snižen kalorijski unos, bogat proteinima.

Salate su odličan izvor vitamina, minerala i vlakana. Sadrže jako malo kalorija, pa zato mogu biti prisutne u svačijoj prehrani. Kako bi sebi olakšali definiciju, donosimo vam recepte za 3 niskokalorične, a visokoproteinske salate koje možete uvijek pojesti.

1. Pileća salata

Sastojci
1/2 kg Pilećeg filea
1 glavica zelene salate puterice
1 pardajz
1 krastavac
1 svježa crvena paprika
1 svježa žuta paprika
1 konzerva kukuruza šećerca
1 konzerva graha
0,2 dcl vrhnja za kuhanje
malo Soli
malo bibera
malo Vegete
malo Senfa

Priprema:
Pileći file oprati pa isjeći na kockice 3x3cm. Prepržite je na roštilj tavi ili na roštilju. Kada se piletina ispeče na tu tavi istresti vrhnje za kuhanje, dodati so, biber, vegetu i senf. Pustiti da se malo reducira i zgusne umak za salatu. Salatu oprati i iskidati listove na sitnije trakice 2x0,5cm ili otprilike na rezance. Grašak i kukuruz procijediti. U zdjelu u kojoj će se servirati prvo staviti određenu količinu salate, zatim piletine, pa onda kukurz, grašak, paprike, krastavac, paradajz i onda opet red piletine. Preko salate posuti pripremljeni dresing od vrhnja i senfa.

Nutricionističke vrijednosti: Kalorije 250 / Masti 5g / Ugljikohidrati 20g / Proteini 30g

2. Salata sa tunjevinom

Sastojci
250 gr crvenog graha (konzerva)
250 gr kukuruza šećerca (konzerva)
250 gr mrkve
250 gr paprika (crvena i zelena)
150-180 gr tunjevine
po želji so i biber
1 limun (sok)
po potrebi maslinovog ulja

Priprema
Mrkve očistiti, narezati na kockice, pa skuhati u slanoj vodi. Kuhane procijediti, po ostaviti da se prohlade. Papriku (crvenu i zelenu) narezati na kockice.U posudu staviti narezane paprike, tunjevinu, pa pobiberiti. Dodajte grah i kukuruz i sve promjesajte da se sjedini. Ostavite u frižider, bar 30 minuta. Začinite sa sokom od limuna i po potrebi dodati maslinovog ulja.

Nutricionističke vrijednosti: Kalorije: 320 / Masti 15g / Ugljikohidrati 10g / Proteini 45g

3. Salata sa gamberima

Sastojci
250g gambera
1 kašičica maslinovog ulja
1 kašičica limunovog soka
malo soli i bibera po želji
1 kašičica senfa
50ml maslinovog ulja
1/2 limuna (sok)

Priprema
U zdjeli pomiješajte gambere, kašičicu maslinovog ulja, kašiku limunovog soka, so i biber. Ostavite da odstoji 5 min. Ugrijte tavu i propržite gambere (treba vam oko 10-ak minuta).
Senf i maslinovo ulje pomješajte i prelijte preko salate, dodajte po želji sjemenke suncokreta, one će vam dati ljepši i bogatiji ukus. Na to odmah stavite gotove, vruće gambere i poslužite.

Nutricionističke vrijednosti: Kalorije 225 / Ugljikohidrati 20g / Proteini 25g / Masti 5g

Podijeli članak