Zašto su slatkiši prvi razlog pretilosti?

Osnova debljanja

Nakon miliona napisanih testova stručnjaka i ništa manje provedenih istraživanja, poražavajuće je da većina ljudi i dan danas masnoće smatra prvim i najvažnijim krivcima za nagomilano salo. U stvari, pravi krivac obično ne prolazi nekažnjeno jer ima posebnu važnost kod ljudi s viškom kilograma.

Naravno, riječ je o slatkišima, prostim ugljikohidratima čiji osnovni sastojak šećer, stručnjaci čak smatraju najrasprostranjenijom drogom na svijetu. Problematika prostih šećera je ta što oni djeluju direktno i žestoko. Skoro pa automatski podižući tzv. glikemijski indeks dajući energiju i popravljajući raspoloženje, dok već nakon pola sata nivo energije rapidno opada, pada i raspoloženje, ali nešto ostaje - ono najproblematičnije.

Ostaju kalorije koje se storniraju u tijelu u vidu masnih naslaga, koje tijelo skladišti kako bi se kasnije mogle koristiti kao izvori energije.

Upravo zbog toga svi ljudi koji imaju viška kilograma, a željeli bi smršati, prvo što trebaju promijeniti u svojoj ishrani je odnos prema slatkišima koje pod hitno treba eliminisati. Da bi se lakše podnio taj novi sistem, treba znati da čak i fitness profesionalci imaju "junk day" - dan u sedmici ili kod striktnih faza priprema dan u mjesecu u kom je dozvoljeno jesti sve i u svim količinama. Ostatak vremena, bitno se držati podalje od najproblematičnijeg oblika hrane.

Nakon šećera u istu grupu spadaju i drugi problematični izvori prostih ugljikohidrata, a to su hljeb i peciva od bijelog brašna, tjestenina i slični izvori ugljikohidrata. Sve njih treba zamijeniti sa složenim ugljikohidratima a kreće se od kupovine striktno crnog hljeba sa cijelim sjemenkama.

S druge strane, masnoće koje su prve na crnoj listi neukih, zaista jesu najkaloričnije namirnice, ali one se čak i ne mogu unijeti u količinama u kojima je nekim ljudima sasvim normalno unositi proste ugljikohidrate. Druga stvar je što masnoće u normalnim količinama dnevnog unosa (što je 15% od ukupne unesene hrane tokom dana), pomažu lučenju hormona i zdravom funkcionisanju ljudskog organizma.

Ono što treba uvesti u život, a vezano je za masnoće, jeste do se loše zasićene i transmasne masne kiseline zamijene zdravim - nezasićenim masnoćama koje nose samo beneficije za ljudsko tijelo.

Podijeli članak