Noću nam se posebno jede slatko, a znate li zašto?

Možete li da se kontrolišete?

Kasno uveče ili noću ljudski organizam najviše žudi za slatkim, a ta želja je ponekad toliko jaka da je teško oduprijeti se, a to naravno nije poželjno ukoliko brinete o svojoj figuri i svom zdravlju.

Noću nam se posebno jede slatko, a znate li zašto?

Poznato je da je večera "smrt" i da ju je neophodno izbjegavati ako želim da smršamo ili ako želimo da se debljamo. Međutim, zaista je nekada teško oduprijeti se napadima želje za slatkišima, naročito u kasne sate.

Mnogi se pitaju zbog čega je to tako, a neki razloge silne želje za slatkišima vide u neraspoloženju, umoru ili naprosto glađu. Međutim, želja za konzumiranjem ove ili one vrste hrane objašnjava se i hormonima dopamin i serotonin. Dopamin je hormon zavisnosti, a serotonin hormon sreće.

Kada je nivo serotonina nizak, čovjeku se onda jede slatko. Kako je serotonin ispod normalnog nivova duži, tako je i želja za slatkišima sve jača. Nivo šećera u krvi naglo raste ako preveliku količinu šećera unosimo navečer, pa je poželjno izbjegavati unos slatka bez obzira na jaku želju.

Ukoliko se desi nekoliko puta da vam se jede slatko, to i nije toliko strašno, ali ako se to ponavlja duži period, onda može da bude ugroženo i vaše zdravlje.

Kako se "zaštiti" od slatkiša? Postoje razne namirnice koje mogu da budu slatke, a da u sebi nemaju veliku količinu šećera i uglavnom se radi o integralnim namirnicama. Osim toga, uvijek možete da umjesto slatkiša pronađete namirnicu koja sadrži vlakna, proteine i ugljene hidrate.

Kod dama je želja za slatkišima izrazito velika u danima kada su u predmenustralnonom stanju (PMS). Tada je važno imati veći broj malih obroka dnevno i unositi dosta tečnosti kako bi se organizmu obezbijedila dovoljna količina energije.

Uvijek postoje alternative. Umjesto čokolade možete da jedete crnu čokoladu koja ne sadrži šećer, umjesto slatkih i gaziranih pića radijte konzumirajte svježe sokove, a umjesto šećera koristite med ukoliko niste alergični.

Nije strašno da pojedete munchmallow jer i on nema velike količine šećera, dok je ok i konzumirati marmelade, naročito napravljene u domaćoj kuhinji, odnosno koje nisu prerađivane.

Ako pak ne možete da se kontrolišete i želite isključivo slatkiše sa dosta šećera, onda barem gledajte da to bude u jako maloj količini.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak