5 razlika između početnika i iskusnog vježbača

Svi su bili početnici

Prvi put ste se upisali u teretanu i to vam je sad malo zbunjujuće iskustvo. Mnogo neobičnih sprava i rekvizita na jednom mjestu, puno različitih lica i različite dobi i fizionomije na okupu. Svi vježbaju, a ti ne znaš nikoga, ni ko šta radi i zbog čega.

Ovim putem ćemo vam malo olakšati cijelo iskustvo, te objasniti razlike između osoba koje su tamo stalni gosti, od klasičnog "sezonca". Dakle, osim same pojave odnosno fizionomije osobe, iskusnog vježbača ćete prepoznati po sljedećem:

1. Iskusni vježbač ne gubi vrijeme

Osobe koje su došle u teretanu ozbiljno trenirati, to i rade. Što znači, urade seriju i ne šeću se dugo vremena preko pola teretane kako bi pričali ili "slinili" za onom dobrom plavušom u novim Zoe tajicama koja već radi sedmu vježbu za gluteus". Oni urade svoju seriju, eventualno otpiju gutljaj vode, ne udaljavaju se od svoje sprave previše te nastavljaju vježbati.

2. Dolazi s ciljem

Rijetko ćete vidjeti iskusnog vježbača kako besciljno luta teretenom bez ideje šta radi. Dolaze tamo ciljano, s jasnom idejom šta danas rade. Eventualno "zaplivaju" ukoliko im je tražena sprava zauzeta ili ako su novi u toj teretani. Dakle, nakon zagrijavanja i istezanja kreću na vježbanje i ne staju dok ne obave zacrtano za taj dan.

3. Nose sve što im je potrebno

Ovdje je manje-više svaki dan i već zna sve što mu je potrebno da trening obavi što uspješnije. Nabrojat ćemo vam nekoliko stvari šta iskusni vježbači najcešce nose sa sobom kada idu trenirati.

Peškir – često zanemareno od strane svih. Dobro dođe kako bi obrisali znoj koja vam za vrijeme treninga curi iz kože. Ne, niKO ne voli zauzeti spravu koja je prethodno upila tuđe izlučevine i mirise, zato obrišite spravu za sobom!

Flaša s vodom –  svu tu tečnost koju ste izgubili treba nadoknaditi, zato ne gubite dragocjeno vrijeme odmora kako bi išli do česme.

Rokovnik – nije prijeko potreban, ali je zgodna stvarčica za zapisivanje s kolikim si opterećenjem šta radio i kada, i da ne moraš svaki put nagađati kilažu dok ne pogodiš idealno opterećenje za željeni broj ponavljanja.

4. Ne priča puno

Ovo je stavka koja je usko vezana uz prvu tačku. I ne, iskusan vježbač nije asocijalan ili društveno zakinut, nego postoji vrijeme i mjesto za sve. Tako teretana nije ni mjesto ni vrijeme za pričanje, već za vježbanje.
Ukoliko imte potrebu s nekim nešto poduže pričati, izvedite željenu osobu prije ili poslije treninga na čaj ili kafu, i pričajte do mile volje. Možda na taj način ometate tu drugu osobu u svome treningu ili neko čeka spravu koju ste zauzeli, a vi trošite tuđe vrijeme za njemu nebitne razgovore. Isto vrijedi i za mobitel, uzmite ga ukoliko vam je baš potreban radi posla ili muzike, ali tipkanje svedite na minimum.

5. Ima dobre manire

Pozdravi djelatnike teretane te eventualno pročavrlja s njima. Jasno je da je tu svaki dan i da je uspostavio prijateljski odnos sa svima. Ne ometa druge u treningu. Ne gleda te ispod oka ako si zauzeo njemu potrebnu spravu, već ako je neka sprava zauzeta, uljudno pita koliko još netko namjerava koristiti istu. Ne ulijeće ljudima pred ogledalo dok su usred serija (ogledalo služi za provjeravanje forme pri izvođenju vježbi, a ne pravljenje selfija). Na kraju treninga pozdravi sve sebi poznate ljude, ako ništa drugo barem kimanjem glave.

Većina dugogodišnjih vježbača su normalne osobe, koje su također nekoć bili početnici kao i većina vas i imaju razumijevanja za sve. Većina vježbača ce vam rado pomoći ukoliko nešto ne izvodite ispravno, dati vam neki savjet u pogledu prehrane ili metode treninga, ili ako ništa drugo, uputiti vas treneru čiji je posao pogurati vas u ispravnom smjeru. Poštujte se međusobno i neka nam treninzi budu što pozitivnije iskustvo.

Podijeli članak