Endomorf i skidanje sala: Kako pobijediti u borbi?

Pravila uspjeha

Endomorf strukturu tijela karakterišu kockast izgled, široka ramena, širok struk, široki kukovi, veliki i čvrsti zglobovi, te nešto kraći udovi. Međutim, ono što je posebno značajna karakteristika ovog tipa tijela jeste sklonost debljanju i gomilanju masnih naslaga koje najčešće prekrivaju mišićavu i jaku tjelesnu strukturu.

Osobe sa ovim tipom tijela dosta često muku muče sa skidanjem naslaga i dovođenjem svoje figure do skladnog i isklesanog prizora kakav se obično želi vidjeti na plaži. Da bi endomorfi pobijedili u borbi sa masnim naslagama, jednostavno se moraju držati određenih pravila u svom dnevnom funkcionisanju. Krenimo redom.

1. Jesti više proteina

Neka istraživanja su pokazala da organizam troši i do 30 posto više kalorija kada ima zadatak da razgrađuje proteine u probavnom sistemu. To praktično znači da ako unesete 100 kalorija, 30 otpada na probavljanje proteina što automatski mora voditi do manjeg taloženja masnih naslaga. Najbolje od svega je to što proteini duže održavaju i sam osjećaj sitosti, pa ishrana sa većom količinom proteina predstavlja jedan od osnovnih faktora na putu do dobre tjelesne forme, posebno kod problematičnog tipa tijela zvanog endomorf.

2. Unositi pravu vrstu masnoća

Pravilno izbalansirana ishrana znači dnevni unos 30 do 40 posto kalorija porijeklom iz masnoća. Međutim, za zdravo funkcionisanje organizma i dobar izgled, važno je da su te unesene masnoće dobrog porijekla, odnosno da su nezasićenog tipa. To je jako važno endomorfu jer one čak i učestvuju u procesu sagorijevanja masnoća u tijelu i pružaju potporu kardiovaskularnom sistemu. Stoga, maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, kikiriki puter, riblje ulje, orašasti plodovi i slično, trebali bi biti stalni izvor dobrih masnoća u ishrani.

3. Jesti manje ugljikohidrata

Iako osnovno gorivo ljudskog tijela, ugljikohidrati su i osnovni izvor uskladištenih kalorija u obliku masnih naslaga. Oni stoje u direktnoj vezi sa inzulinom i signalima prisutnosti šećera u krvi. Endomorf tip tijela obično nije pretjerano efikasan u pogledu korištenja inzulina kao regulatora šećera u krvi, i zbog toga bi endomorfi trebali izbjegavati brzoprobavljajuće ili proste ugljikohidrate, te se usredsrediti na konzumiranje služenih ugljikohidrata. Bijeli hljeb zamijeniti crnim sa cijelim sjemenkama, izbjegavati tjesteninu (bijelu) i tako redom.

4. Obratiti pažnju na unos vlakana

Veći unos vlakana od velike je važnosti za sve ljude a posebno one koji imaju endomorf tip tijela sklon nakupljanju masnih naslaga. Vlakna pomažu probavnom sistemu i smanjuju nadutost, te što je posebno važno, pružaju dugotrajan osjećaj punoće i sitosti pa se automatski na takav posredan način i djeluje na smanjenje dnevnog unosa kalorija.

5. Koristiti suplement sa ribljim uljem

Riblje ulje ima poznati pozitivni efekat na osjetljivost na inzulin. Također ima i povoljan uticaj na borbu protiv skoro svake bolesti koja muči modernog čovjeka, uključujući i probleme sa srcem i cijelim kardiovaskularnim sistemom.

6. Važnost vremenskog tempiranja obroka

Kada je riječ o obrocima, postoje dva najvažnija faktora. Prvi se svakako odnosi na kvalitet hrane i izbor namirnica, a drugi je pravilno tempiranje obroka. Generalni zahtjev je da treba jesti kvalitetnu hranu svaka 3 do 4 sata i tako dopunjavati "gorivo" i metabolizam držati u pokretu. Uvijek je bolje jesti manju količinu više puta, nego prejedati se.

7. Jedenje više povrća

Unos važnih vitamina, minerala i antioksidanata snažno djeluje na pokretače svih procesa u tijelu - hormone, ali i direktno djeluje na očuvanje zdravlja svih tkiva. Pored svega navedenog i uz to osnaženje imunološkog sistema, povrće ima i jako prostu ali i jako snažnu ulogu u mršanju, nije mnogo kalorično i odlično je za sve koji pokušavaju smršati.

Podijeli članak