Bez povrća i voća nema zdrave i izbalansirane ishrane, i konzumiranjem tih namirnica organizmu se osigurava ispunjenje zahtjeva dnevnog unosa skoro svih potrebnih vitamina i minerala. Ipak, ljudi su i to iskomplikovali radi što veće zarade i što boljeg uroda, koristeći različite toksične supstance poznate kao pesticidi.
Ovo voće i povrće je najzagađenije pesticidima
13 najugroženijihNeprofitna ekološka organizacija Environmental Working Group, analizira, bilježi i rangira korištenje pesticida na različitim kulturama povrća i voća od 2004. godine. Upravo prema podacima ove organizacije, u nastavku ćemo navesti 13 vrsta voća i povrća koje su najzagađenije pesticidima, a koje u organizam unosimo u redovnoj ishrani.
1. Jagode
Prema podacima Environmental Working Group-a, jedna jagoda na sebi nosi do 22 ostatka (taloga) pesticida. Sveukupno, oko jedne trećine svih uzoraka jagoda tretirano je sa 10 ili više pesticida.
2. Špinat
Nevjerovatnih 97 posto uzoraka špinata zagađeni su pesticidima, i to najčešće permetrinom - neurotoksičnim insekticidom.
3. Nektarine
Približno 94 posto nektarina podvrgnutih ispitivanjima imalo je na sebi dva ili više pesticida. Neke od grupa uzoraka bile su tretirane i sa 15 pesticida.
4. Jabuke
Jabuke su voće koje se u 90 posto slučajeva tretira pesticidima. Štaviše, 80 posto testiranih jabuka je bilo pozitivno na difenilamin, pesticid koji je inače zabranjen u Evropi!
5. Grožđe
Više od 96 posto testiranih uzoraka grožđa, pozitivno je na pesticide. U prosjeku se radi o pet različitih pesticida.
6. Breskve
Više od 99 breskvi na tržištu tretirano je sa četiri tipa pesticida, što su pokazale laboratorijske analize.
7. Trešnje
Trešnje su obično tretirane sa pet tipova pesticida, dok čak 30 posto ima tragove korištenja iprodiona - u Evropi zabranjenog pesticida koji se dovodi u vezu za karcinomom.
8. Kruške
Polovina testiranih uzoraka krušaka, tretirana je sa pet ili više vrsta pesticida. Uz to, često se na njima pronalaze tragovi insekticida i fungicida.
9. Paradajz
Prosječni paradajz testiran u laboratoriji, na sebi nosi četiri vrste pesticida. Jedan uzorak je bio pozitivan na čak 15 različitih tipova pesticida.
10. Celer
Ovo niskokalorično povrće na testiranju se pokazalo kao izrazito zatrovano pesticidima sa više od 95 posto pozitivnih uzoraka. Jedan uzorak je bio tretiran sa 13 različitih pesticida.
11. Krompir
Krompir, po težini gledano, nosi više ostataka pesticida od svih drugih plodova. Glavni razlog za to je hlorprofam, pesticid koji usporava proces klijanja krompira u magacinima.
12. Paprike
Skoro 90 uzoraka paprika na sebi nosi ostatke nekog pesticida. Iz laboratorija napominju da obično imaju manje tragova pesticida ali da su istovremeno toksičniji.
13. Ljute papričice
Ni ljute papričice nisu spašene od tretmana pesticidima tokom uzgoja. Prema analiziranim uzorcima, zaključeno je da tri četvrtine na sebi imaju ostatke pesticida.