Ovo voće i povrće je najzagađenije pesticidima

13 najugroženijih

Bez povrća i voća nema zdrave i izbalansirane ishrane, i konzumiranjem tih namirnica organizmu se osigurava ispunjenje zahtjeva dnevnog unosa skoro svih potrebnih vitamina i minerala. Ipak, ljudi su i to iskomplikovali radi što veće zarade i što boljeg uroda, koristeći različite toksične supstance poznate kao pesticidi.

Neprofitna ekološka organizacija Environmental Working Group, analizira, bilježi i rangira korištenje pesticida na različitim kulturama povrća i voća od 2004. godine. Upravo prema podacima ove organizacije, u nastavku ćemo navesti 13 vrsta voća i povrća koje su najzagađenije pesticidima, a koje u organizam unosimo u redovnoj ishrani.

1. Jagode

Prema podacima Environmental Working Group-a, jedna jagoda na sebi nosi do 22 ostatka (taloga) pesticida. Sveukupno, oko jedne trećine svih uzoraka jagoda tretirano je sa 10 ili više pesticida.

2. Špinat

Nevjerovatnih 97 posto uzoraka špinata zagađeni su pesticidima, i to najčešće permetrinom - neurotoksičnim insekticidom.

3. Nektarine

Približno 94 posto nektarina podvrgnutih ispitivanjima imalo je na sebi dva ili više pesticida. Neke od grupa uzoraka bile su tretirane i sa 15 pesticida.

4. Jabuke

Jabuke su voće koje se u 90 posto slučajeva tretira pesticidima. Štaviše, 80 posto testiranih jabuka je bilo pozitivno na difenilamin, pesticid koji je inače zabranjen u Evropi!

5. Grožđe

Više od 96 posto testiranih uzoraka grožđa, pozitivno je na pesticide. U prosjeku se radi o pet različitih pesticida.

6. Breskve

Više od 99 breskvi na tržištu tretirano je sa četiri tipa pesticida, što su pokazale laboratorijske analize.

7. Trešnje

Trešnje su obično tretirane sa pet tipova pesticida, dok čak 30 posto ima tragove korištenja iprodiona - u Evropi zabranjenog pesticida koji se dovodi u vezu za karcinomom.

8. Kruške

Polovina testiranih uzoraka krušaka, tretirana je sa pet ili više vrsta pesticida. Uz to, često se na njima pronalaze tragovi insekticida i fungicida.

9. Paradajz

Prosječni paradajz testiran u laboratoriji, na sebi nosi četiri vrste pesticida. Jedan uzorak je bio pozitivan na čak 15 različitih tipova pesticida.

10. Celer

Ovo niskokalorično povrće na testiranju se pokazalo kao izrazito zatrovano pesticidima sa više od 95 posto pozitivnih uzoraka. Jedan uzorak je bio tretiran sa 13 različitih pesticida.

11. Krompir

Krompir, po težini gledano, nosi više ostataka pesticida od svih drugih plodova. Glavni razlog za to je hlorprofam, pesticid koji usporava proces klijanja krompira u magacinima.

12. Paprike

Skoro 90 uzoraka paprika na sebi nosi ostatke nekog pesticida. Iz laboratorija napominju da obično imaju manje tragova pesticida ali da su istovremeno toksičniji.

13. Ljute papričice

Ni ljute papričice nisu spašene od tretmana pesticidima tokom uzgoja. Prema analiziranim uzorcima, zaključeno je da tri četvrtine na sebi imaju ostatke pesticida.

Podijeli članak