Ponekad odemo u prodavnicu i kupimo puno više namirnica nego što nam treba, te zbog toga nakon nekog vremena moramo bespotrebno bacati namirnice i novac.
Kako iskoristiti staro voće?
Napravite ukusan kompotOsim što je ovo loše za nas novčanik, loše je iz za okoliš. Uvijek trebamo razmisliti o tome kako hranu možemo iskoristiti prije nego što je bacimo. Iako većina ljudi odbija pojesti trulo voće, te ga većinom bacaju, postoje načini da ga iskoristite. Priprema zdravog i ukusnog kompota je uvijek dobar plan B kada u kući imate viška voća.
Kako se priprema kompot?
Zaista ne postoje određena pravila kada je priprema kompota u pitanju. Sve zavisi od toga šta imate u kući. U vodu možete dodati različito voće poput jabuka, suhih šljiva, marelice ili bilo čega što niste iskoristili na vrijeme. Ono što će učiniti vas kompot još ukusnijim I zdravijim su upravo začini koje odaberete. Cimet je klasični začin za kompot koji ima izuzetne koristi za zdravlje, a upravo zbog njega će vaš dom tokom pripreme kompota mirisati fenomenalno. Cimet je bogat zdravim antioksidansima, te je odličan dodatak zdravoj ishrani. Pored toga, u vodu možete dodati klinčić, vaniliju, anis i druge interesantne začine koji vam padnu na pamet. Ako ne želite dodavati šećer u kompot, okrenite se prirodnim varijantama. Dodavanjem nekoliko kašika meda ili džema ćete zasladiti vaš napitak i više uživati u njemu. Možete iskoristiti i hurme kako biste učinili kompot slađim. Zatim sve fino promiješajte kako bi se okusi sjedinili i uživajte u čaši zdravog i ukusnog kompota.