Pravila bodybuilding legendi

Najsigurniji putevi

Bodybuilding je od '30-ih do '60-ih godina prošlog stoljeća bio mnogo jednostavniji. Nije bilo toliko mnogo sprava kao što je to danas slučaj, bilo daleko manje dostupnih suplemenata, pa čak i steroidi su korišteni samo najosnovniji, te ni tu nije bilo toliko rasprostranjena njihova zloupotreba kao danas. Interesantno, bodybuilderi su upravo tih godina bili i najskladnije i najljepše građeni.

Postavlja se pitanje, kako? Kakva su pravila slijedili pripadnici "zlatne ere" bodybuildinga. Odgovore na to pitanje, pronaći ćete u nastavku teksta.

1. Pobrinuti se da uz pokrete za pumpanje mišića uvijek bude i jedna teška složena vježba

Pumpajući pokreti mogu biti veoma korisni ako se efikasno koriste. Međutim, vježbači počinju vjerovati da je pumpanje sve što im treba, a to nije istina. Kada god se izvodi "lakša" vježba za pumpanje mišića, u trening treba dodati i izvođenje jedne teške, složene vježbe. Može se tu raditi o bench potisku, čučnju, mrtvom dizanju, propadanju ili pregibu sa velikom šipkom. Takve vježbe uz kombinaciju s lakšima zaista čine trening iznimno efikasnim.

2. Na intenzitet vježbanja gledati kao na mjerljivi faktor

Intenzitet vježbanja obično biva shvaćen kao psihički faktor koji ovisi od jačine fokusa i motivacije za vježbanje. Međutim, trebalo bi ga shvatiti kao faktor treninga na koji se utiče na četiri načina:

- povećavanjem radnih kilaža

- povećanjem broja ponavljanja

- skraćivanjem odmora između serija

- povećanjem broja vježbi ili ponavljanja po određenom dijelu tijela

3. Brinuti za unos čvrste hrane prije suplementacije

Kvalitetni suplementi rade odlično ako se koriste pravilno. Njihova namjena je da suplementiraju - upotpunjuju i poboljšavaju ishranu, ne da je definišu. Legende bodybuildinga su postale to što jesu upravo držeći godinama snažno fokus na čvrstoj hrani, i tek nakon što su svoje rutine ishrane dovodili do idealnih nivoa, pojačavali su hranu suplementima.

4. Ne izbacivati treninge kompletnog tijela (posebno za početnike)

Razdvojeni treninzi grupa mišića bez ikakve sumnje rade, i velika većina vježbača širom svijeta upravo na taj način gradi svoje tjelesne figure. Međutim, postoje i oni koji izvanredne rezultate dobijaju i vježbajući kompletno tijelo odjednom. Bodybuilding velikani su povremeno koristili takve treninge kako bi potakli rast mišića i svoj entuzijazam, pa nema potrebe da ih svi ostali koji im nisu ni blizu u potpunosti eliminišu.

5. Treninge shvatiti kao timski sport

Bodyubilderi "zlatne ere" su se držali skupa, trenirali su zajedno i treninge su shvatali kao timski sport. Gledajući legendarni Pumping Iron gdje se vidi da su zajedno trenirali, jeli, sunčali se nabacujući ten potreban za što bolji izgled, postaje jasno da su ti svjetski velikani snažno motivisali jedni druge međusobno se takmičeći. Baš zbog toga je svakome od njih bilo važno doći u Kaliforniju u takvo okruženje, koje je garantovalo snažan napredak.

6. Naučiti cijeniti kritike, prigrliti ih i raditi na osnovu njih

Veteran bodybuildinga, danas 87-godišnji Bill Pearl, kaže da su mu često na savjetovanje dolazili sami velikani poput Chrisa Dickersona, Arnolda Schwarzeneggera, Tom Platza, Davea Drapera i drugih. Njih nije ego kočio da zatraže mišljenje iskusnijeg, dobiju kritike, mijenjaju pristup i rade na slabostima. Zbog toga i jesu bili toliko dobri. Mentalni sklop bodybuildera koji se ljuti na primjedbu da određeni mišić nije u dovoljnom skladu sa ostalim nije dobar, jer bi te komentare trebao koristiti kao usmjerenje na čemu da radi kako bi se još više približio idealnoj figuri.

Podijeli članak