Naizgled toliko jednostavne sastavne djelove dana kakvi su obroci, većina ljudi izvodi na potpuno pogrešan način. Nakon što smo se u više navrata pozabavili sa greškama vezanim za doručak kao prvi i ujedno najvažniji obrok u danu, vrijeme je da skrenemo pažnju na greške koje se često vežu uz ručak kao centralni obrok u sredini dana.
Ručak i šest grešaka koje skoro svi prave
Pogrešne navike ishraneMnogo je onih koji će se pronaći u jednoj ili više grešaka vezanih za ručak. Ako ste i vi od tih, vrijeme je da shvatite svoje greške i ispravite ih.
1. Jedete vani (skoro) svaki dan
Stalno jedenje vani ima nekoliko negativnih strana. Prva je ta što se vani nikada ne može pojesti nešto toliko kvalitetno i zdravo kao što je to slučaj sa hranom koju sami odaberete, sami odmjerite po količini i kalorijskoj vrijednosti i sami, čisto pripremite. Druga je prevelika kaloričnost koja obično kroz određeno vrijeme počinje rezultirati sa pojavom masnih naslaga. Treća loša strana redovnog vani je svakako finansijska, mnogo zdraviji i kvalitetniji obrok u sopstvenoj režiji je moguće pripremiti po obično tri puta nižoj cijeni.
2. Jedete prebrzo
Istraživanja su dokazala jasnu povezanost između povećanja tjelesne mase i brzine jedenja. Jedući brzo, signal želuca ka mozgu do se dostigla sitost, uveliko biva preduhitren. To znači da kada mozak dobije informaciju da je želudac dovoljno napunjen, on je faktički već prenatrpan hranom. Logično, ponavljanje iste situacije vodi do pozamašnih naslaga sala.
3. Jedete u pokretu ili za računarom
Osim što je krajnje neuredno, jedenje u pokretu ili za računarom često vodi ka prevelikom unosu kalorija i debljanju "u neznanju" zbog toga što je mozak preokupiran drugim stvarima, a ne samom hranom. Mnogo bolje je uvesti naviku kolektivnih obroka s kolegama, tada se jede urednije i moguća je i lagana opuštenija priča i tako pravljenje kraćeg odmora od samog posla.
4. Jedete samu zelenu salatu
Iz nekog razloga ljudi širom svijeta zdravu ishranu poistovjećuju sa jedenjem samih salata, mnogo voća i povrća. Tako se često mogu vidjeti oni koji za svoj ručak jedu samu salatu, a što je katastrofalno loš izbor. Ako ste jedna od takvih osoba, trebali bi znati da je suština zdrave ishrane u balansu između 3 makronutrijenta koji trebaju zajedno činiti svaki obrok. Tako salata može predstavljati samo vlakna i mali dio ugljikohidrata, te joj je neophodno dodati određeni izvor proteina, isjeckane filete, ribu ili sir, kao i maslinovo ulje ili neku drugu zdravu masnoću. Ključ je dakle u izbalansiranosti, te naravno količinama.
5. Pijete samo voćne sokove ili gazirana pića
Ljudi mogu daleko duže preživjeti bez hrane nego bez tečnosti, a kada se sva ta tečnost bazira na pijenje voćnih i gaziranih sokova, svaki mililitar od preporučena 2 litra dnevno, faktički usputno donosi i ogromne količine šećera, a što je daleko od zdravog. Sama voda se jednostavno mora učiniti djelom dnevne navike hidratacije, a ako je već toliko dosadno, neka to barem bude nepošećereni čaj ili voda s limunom ili nešto slično.
6. Jedete samo kada ste zaista gladni
Kada se javi osjećaj gladi, tada je metabolizam već uveliko usporen. Isto je i sa hidratacijom, jer kada se javi žeđ, tada je tijelo već odavno "u minusu" s tekućinom. Obroke treba unaprijed isplanirati i držati se barem okvirno vremena planiranog za njih. Ovako se izbjegava osjećaj žestoke gladi koja vodi u prejedanje, a to sve u debljanje.