Nedovoljna posvećenost pitanju ishrane, ključni je razlog u kom se krije objašnjenje zašto veliki broj vježbača u teretanama i dalje ne uspijeva razviti mišićnu masu.
Plan ishrane za osobe koje rade od 8 do 16 i žele povećati mišićnu masu
Uz dobar raspored je itekako moguće
To je posebno značajno iz razloga što većina tih vježbača izvodi relativno kvalitetne treninge, ali za istinski napredak u prirastu mišića, ipak je potrebno više kvalitetnog "goriva".
Dobar raspored i adekvatan broj dnevnih obroka je od krucijalne važnosti kako bi organizam stalno imao priliv nutrijentima i tako mogao obezbijediti nastavak procesa bez prekida. Međutim, upravo je raspored obroka uslijed mnoštva dnevnih obaveza, kod velike većine ljudi i najproblematičniji segment.
Radi se o tome da obroci jednostavno moraju biti ranije isplanirani jer onda kada se javi osjećaj gladi, tada je već kasno i cijeli proces napretka je uveliko obustavljen. Zbog toga je uvijek najpametnija opcija da se dan unaprijed isplaniraju svi obroci i da se užine za nošenje samostalno pripreme i spreme u praktične posude, kako bi se potrebni proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali mogli unijeti u pravo vrijeme i u pravoj količini.
Za osobe kojima je radno vrijeme od 8 do 16 sati, a kakvih je većina, idealni plan ishrane bi trebao izgledati na sljedeći način:
- 7:00 - hidratacija čistom vodom ili čajem, te doručak sačinjen od nekog izvora složenih ugljikohidrata i proteina (jaja i crni hljeb sa cijelim sjemenkama, zobene pahuljice sa whey proteinom i sl.)
- 11:00 - spremljeni međuobrok, kompletni miks sva tri makrounutrijenta (izvorom proteina po želji, izvorom ugljihkodirata s naglaskom na složene UH, neka vrsta zdravih masti), uz obavezni dodatak salate
- 15:00 - užina, whey protein, šaka orašastih plodova ili sl.
- 17:00 - ručak, najčešće se radi o zajedničkom porodičnom obroku pa tu ne treba držati previše čvrsto postavljena pravila, jedino čemu treba težiti jeste unos sva tri makronutrijenta
- 19:00 - vrijeme za trening
- 21:00 - obrok nakon treninga, to bi trebao biti najkvalitetniji obrok u danu s velikim naglaskom na unos proteina uz određenu dozu ugljikohidrata koji će pomoći procesu oporavka
- 23:00/23:30 - proteinski šejk bez ikakvih dodataka, idealno protein kazein koji se sporije razlaže tokom noći
Samostalnom pripremom i spremanjem hrane unaprijed, ne samo da se omogućava bolja i kvalitetnija prehrana tokom dana i tako dostiže željena forma i čuva zdravlje, već je to istovremeno i mnogo isplativiji način ishrane. Uz to, svakog trenutka je moguće znati šta i koliko čega se unosi u organizam, dok u slučaju kupovine gotove hrane, mnogo toga ostaje poznato samo osobi koja je spremala istu.