13 ideja za grickanje uz utakmicu

Hrana za navijanje

Vječita dilema svih momaka u kojima se prepliće želja da budu fit i želja da ostanu zavaljeni na kauču sa ekipom i grickaju sve i svašta.

Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da, ako se ne suzdržite, a onda barem prepolovite broj bespotrebnih kalorija koje biste inače unijeli tokom napete i neizvjesne tekme.

1. Kikiriki

Daleko je najbolji onaj još u kori, pa imaš dvostruku zanimaciju - čistiti i jesti. Ipak želiš li nezdraviju verziju (a pretpostavljamo da da) predlažemo pečeni kikiriki bez soli, kojeg već sada ima po svim prodavnicama. Nećemo se lagati, nije najbolji izbor, ali u moru ostalih grickalica definitivno ga prvog izaberite.

2. Sušene banane

Nešto lošije od čipsa od jabuke bile bi sušene banane. One imaju dosta šećera i ugljikohidrata, ali su i dalje bolji izbor od tvog najdražeg čipsa. Tvrđe su pa ćeš ih duže žvakati, a brzo mogu i zasititi.

3. Tvrdo kuhana jaja

Jaja su prirodna hrana za izgradnju mišića. Sa 6 grama i 70 kalorija po porciji, jaja su izvrstan izvor proteina sa svih 9 esencijalnih aminokiselina.

4. Kokice

Na vrhu popisa "dobrih" grickalica su svakako kokice. Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal 2012. godine pokazala je kako je 6 šoljica kokica u vrijednosti od 100 kalorija zasitnije od jedne šoljice kupovnog slanog čipsa od 150 kalorija.

5. Bademi

Hvaljeni kao "super hrana" bademi su mnogima omiljene grickalice. Bademi sadrže veću količinu zasićenih masti koje se opisuje kao zdrave masti koje, kada ih se jede u umjerenim količinama, mogu pomoći kod mršavljenja. Ove orašaste grickalice također sadrže vlakna, magnezij, proteine, kalij, bakar i vitamin E koji je odličan i za kožu.

6. Pečeni slanutak

Slanutak se ubraja u najzdravije namirnice svijeta, bogata zaliha prehrambenih vlakana čini ga dragocjenim za zdravlje srca i probave. Sadržaj topljivih vlakana čini ga izvrsnom namirnicom koja pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi, važan je izvor bjelančevina i odličan je u ulozi grickalice.

7. Sjemenke

Mješavina suncokretovih, lanenih, bundevinih, sezamovih sjemenki zdrava je grickalica, bogata zdravim masnoćama, koja je uz to i ukusna. Bundevine sjemenke tijekom sezone bundeve mogu se osušiti i propeći kod kuće, ili jesti sirove. Dostupne su tijekom cijele jeseni i zime.

8. Štapići voća i povrća

Nasjeckani štapići krastavaca, mrkve, celera… ili voća (dinja, avokado, kruška…) ukusna su i super-zdrava grickalica. Uz štapiće voća i povrća možete poslužiti i neki umak (hummus ili neki drugi biljni namaz koji ste napravili sami).

9. Voćna salata

Voćna salata odlična je zamjena za desert ili za neku slatku grickalicu, koju biste pojeli pred televizorom. Odaberite voće koje volite i kombinujte okuse po svojoj želji: u voćnu salatu možete dodati kokos, cimet u prahu, limunov sok, suho voće, poput brusnica, mljevene bademe…

10. Pistacija

50 pistacija ima 160 kalorija. Najbolji je izvor kalija i vitamina B6. Osim toga, ima i proteina, vlakana, kalcija, željeza, vitamina E i vitamina B1. Ovaj orašasti plod najmanje deblja jer jedan komad ima samo četiri kalorije.

11. Lješnjaci

Samo 20 lješnjaka sadrži 178 kalorija. Bogati su proteinima, vlaknima, kalcijem, željezom, magnezijem, kalijem, cinkom, tiaminom, vitaminom B6 i vitaminom E te folnom kiselinom. Sadrže masnoće koje su dobre za srce i krv. Osim toga, dobri su za kožu, smanjuju krvni pritisak, a mogu pomoći u prevenciji demencije.

12. Indijski oraščić

Samo 16 do 18 indijskih oraščića sadrži 163 kalorije. Iznimno su bogati željezom i cinkom. Sadrže protein, magnezij, kalij, vitamin B6 i to je prirodna hrana za nadomjestak folne kiseline. Sadrže vitamin E i omega-3 masne kiseline.

13. Orah

Otprilike 14 polovina oraha ima 185 kalorija. Najbolji su izvor antioksidansa. Imaju i vlakana, kalcija, cinka, vitamina B6, folne kiseline i omega-3 masnih kiselina. Mogu pomoći u prevenciji bolesti poput srčanog i moždanog udara. Imaju najviše antioksidansa i dobri su u borbi s rakom.

Podijeli članak