Zašto nikako ne biste smjeli gristi nokte?

5 najvećih razloga

Ružna navika grickanja noktiju, ne samo da nije lijepa za vidjeti, već je i potencijalno veoma opasna za zdravlje. Ljekari navode da se čak pet ozbiljnih zdravstvenih problema mogu izazvati s konstantnim održavanjem te ružne navike. O čemu se radi, pročitajte u nastavku.

1. Infekcija kože oko nokta

Stalno grickanje noktiju često vodi do pojave crvenila kože oko noktiju, a to je već početak infekcije. Ukoliko se organizam sam ne izbori s infekcijom, kreće stadiji oticanja, pa čak i gnoja ispod površine nokta. To se sve mora liječiti sa antibioticima.

2. Deformacija noktiju

Nije toliko rijedak slučaj izazvanog poremećaja rasta noktiju kroz uništenje tkiva ispod nokta. To je rezultat hroničnog grickanja noktiju, a trajna deformacija nokta je krajnji ishod.

3. Pojava herpesa

Herpes je oboljenje uzrokovano virusom, a stručnjaci čvrsto vjeruju da se taj virus lako može prenijeti grickanjem noktiju. Posebno je to vjerovatan slijed događaja kod osoba sklonih problemima sa tkivom usne šupljine.

4. Artritis kostiju šake i zglobova

Kako su bakterijske infekcije standardna pojava kod osoba koje stalno grickaju nokte, samo je pitanje trenutka kada se infekcije mogu oteti kontroli i zahvatiti mnogo veća tkiva od same kožice oko noktiju. Jedan od najgorih, ali itekako mogućih scenarija je proširenje infekcije na koštano tkivo, a što zatim vodi do pojave artritisa, pa čak i nepokretnosti.

5. Promjena zagriza

Stalno grickanje noktiju i zanoktica zahtijeva konstantno držanje određenog položaja čeljusti. Ljudi koji to stalno ponavljaju prave specifičan pritisak na zube, pa sve to može dovesti do trajne promjene zagriza.

Zbog svega toga trebalo bi što prije ozbiljno pristupiti radu na promjeni i eliminaciji te ružne navike, a određeni preparati u apoteci mogli bi biti od velike pomoći.

Podijeli članak