Britanski naučnici sproveli su istraživanje više od 900 jogurta na tržištu, te ustanovili da su prepuni šećera i da se javnost ne smije zavarati da konzumira zdravu namirnicu.
Voćni jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića
Pokazale analizeNaučni tim sa Univerziteta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.
Prema rezultatima istraživanja, najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt deserti - u prosjeku 16,4 grama na 100 grama proizvoda. Po udjelu šećera su u toj kategoriji i proizvodi poput čokoladnog moussea ili rožate koji ne sadrže jogurte.
Drugi po redu najslađi jogurti bili su "organski" s prosječno 13,1 grama na 100 grama proizvoda a, usporedbe radi, 100 grama prosječne kazirane kole sadrži 9 grama šećera.
Zanimljivo je da je samo 9% jogurta ušlo u grupu jogurta sa niskim udjelom šećera, odnosno onih sa manje od 5 grama šećera na 100 grama proizvoda.
"Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti veoma iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima. Savjetujem da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga sa svojim vlastitim voćem", rekla je voditeljica istraživanja Bernadette Moore.