Voćni jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića

Pokazale analize

Britanski naučnici sproveli su istraživanje više od 900 jogurta na tržištu, te ustanovili da su prepuni šećera i da se javnost ne smije zavarati da konzumira zdravu namirnicu.

Naučni tim sa Univerziteta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Prema rezultatima istraživanja, najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt deserti - u prosjeku 16,4 grama na 100 grama proizvoda. Po udjelu šećera su u toj kategoriji i proizvodi poput čokoladnog moussea ili rožate koji ne sadrže jogurte.

Drugi po redu najslađi jogurti bili su "organski" s prosječno 13,1 grama na 100 grama proizvoda a, usporedbe radi, 100 grama prosječne kazirane kole sadrži 9 grama šećera.

Zanimljivo je da je samo 9% jogurta ušlo u grupu jogurta sa niskim udjelom šećera, odnosno onih sa manje od 5 grama šećera na 100 grama proizvoda.

"Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti veoma iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima. Savjetujem da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga sa svojim vlastitim voćem", rekla je voditeljica istraživanja Bernadette Moore.

Podijeli članak